Za više savjeta pitajte Balkance: Nevjerovatno u šta se pretvorio najmoderniji stadion regije!

.
Dva dana pred utakmicu

 

Svojevremeno najmoderniji stadion na području bivše Jugoslavije je na granici da dobije zeleno svjetlo za odigravanje utakmica. 

Dva dana uoči utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Sjeverne Makedonije i Italije ljudska noga ne smije kročiti na teren stadiona Toše Proeski u Skoplju.

Stadion u makedonskoj prijestolnici je rekonstruisan 2011. godine i dugo godina je bio najmoderniji na području bivše Jugoslavije.

O koliko modernom stadionu se radilo najbolje govori činjenica da je 2017. godine bio domaćin evropskog Superkupa između Real Madrida i Manchester Uniteda.

Ipak, zbog ljudskog nemara nekako tipičnog za balkanske narode teren stadiona Toške Proeski je s vremenom potpuno uništen.

UEFA je prije nekoliko mjeseci čak i zabranila igranja utakmica pa su pojedini makedonski predstavnici u Evropi morali tražiti alternativno rješenje.

Posljednja dva mjeseca se intenzinvo radilo da trava ozdravi i da teren posane koliko-toliko normalan za igru, međutim napravljen je samo određeni pomak.

Posljednje fotografije koje su objavili makedonski mediji pokazuju da je teren još uvijek u poprilično lošem stanju i da će utakmica kvalifikacija za Euro biti na ivici regularnosti.

Interesantno da Italijani koji u petak dolaze u Skoplje uopšte neće trenirati na stadionu Toše Proske već će samo prošetati i to atletskom stazom.

Inače, cijene za ovu utakmicu su poprilično pristupačne i kreću se u rasponu od 5 do 8 eura te se na tribinama očekuje više od 30.000 gledatelja.

Treba dodati su Makedonci na potpunu rekonstrukciju stadiona između 2008. i 2013. godine računajući teren, atletsku stazu, tribine, svlačionice i ostale prostorije uložili više od 60 miliona eura.