Zaplače kada ga okreću da gleda krajolik oko svoje kuće

.
Godine odoše, ali stvari se ne mijenjaju

Gotovo devet godina prošlo je od tragičnog trenutka i pada legende Formule 1 Micahela Schumachera tokom skijanja u Alpama.

Sedmerostruki svjetski prvak je u decembru 2013. godine pao na skijanju u Francuskoj, udario je glavom u stijenu i prevrnuo se iza zida tajni. Do danas nema službenih medicinskih informacija o njegovom zdravstvenom stanju i javnost malo šta zna o njemu.

Nagađanja ostaju i s njima treba biti oprezan jer objavljivanje neslužbenih informacija može rezultirati tužbom od strane porodice Schumacher.

Zasad nije objavljena niti jedna njegova fotografija iz vremena nakon nesreće. Neki obožavatelji naivno su vjerovali da bi film "Schumacher", koji se prije nekoliko mjeseci pojavio na Netflixu, mogao nešto promijeniti. Prikazani su dosad neobjavljeni intervjui i materijali iz života i karijere sedmerostrukog svjetskog prvaka, ali ne ono što fanove širom svijeta najviše zanima.

Određenu dozu ekskluzivnosti svakako imaju i razgovori sa suprugom i djecom, koje je tokom cijele karijere štitio od medijske pozornosti. I to je svakako pozitivna strana ovog filma. Gledatelji mogu upoznati Schumachera iz drugačijeg ugla od onog koji je prikazivao kroz cijelu karijeru. Inače zatvoreni Nijemac, željni daljnjih pobjeda u Formuli 1, predstavljen je kao izrazito porodičan čovjek koji svaki slobodan trenutak posvećuje supruzi i dvoje djece.

Od nesreće Schumacher je prošao dvije operacije i bio je u farmakološkoj komi. Ovu su odluku donijeli liječnici u vezi s "traumatskom povredom mozga". Odluka da se probudi iz kome donesena je u junu 2014. i od tada je na rehabilitaciji u svom domu u Švicarskoj.

Nešto više informacija o njegovom zdravstvenom stanju iznijela je Corina, Michaelova supruga, u filmu “Schumacher”.

"Mi smo zajedno. Živimo zajedno kod kuće. Vodimo terapiju. Činimo sve što možemo da Michael dobije najbolje što može i da se osjeća ugodno. Da će osjetiti našu porodicu, našu vezu", rekla je Corina, ne otkrivajući u kakvom je stanju Michael Schumacher.

Do sada je najviše informacija dao Philippe Streiff, bivši vozač, koji je u jesen 2014. u intervjuu za francuske medije otkrio da Schumacher ne može govoriti, paraliziran je i koristi invalidska kolica. Od tada, međutim, niko nije davao tako detaljne informacije, pa je teško reći je li sedmerostruki svjetski prvak još uvijek u ovakvom stanju.

Jedina informacija koja se pojavila u medijima govorila je da Schumacher ne može hodati. Posljedica je to riječi advokata njemačkog vozača, koji je 2016. u sudskom sporu protiv časopisa "Die Bunte" priznao da "Michael ne može stajati ni uz pomoć terapeuta".

S druge strane, francuski "Paris March" je objavio da, prema bliskim rođacima Schumachera, Nijemac i dalje ostaje gotovo nepomičan i plače kada ga okreću da gleda krajolik oko svoje kuće.

Samo Jean Todt redovito izvještava o Schumacheru

Malo je ljudi koji mogu redovno biti u blizini porodice Michaela Schumachera. Jedan od njih je Jean Todt, dugogodišnji Nijemčev prijatelj i također bivši šef Ferrarija u vrijeme kada je Schumacher osvojio pet uzastopnih naslova svjetskog prvaka.

O situaciji njemačkog vozača govorio je nekoliko puta, iako vrlo šturo. No, kako je otkrio, utrke Formule 1 zajedno su gledali mnogo puta.

U julu je Michael Schumacher dobio posebnu nagradu za dobrotvorni rad, a kipić je preuzela njegova supruga. Upravo je Todt, čije su riječi dirnule Corinnu Schumacher, uzeo riječ tokom ceremonije dodjele Državne nagrade Sjeverne Rajne-Vestfalije.

"Corinna, ti si jedna od najjačih žena koje poznajem. Bez sumnje, svi bismo voljeli da se Michael danas osobno pojavi ovdje i preuzme nagradu koja mu je dodijeljena. Međutim, to je nemoguće. Nemam riječi da izrazim koliko nam nedostaje", priznao je Todt.

Massimo Brizzi, novinar "La Gazzetta dello Sport" otkrio je još neke detalje o Michaelu Schumacheru.
"Stvarnost, koju je vrlo teško rekonstruirati iz jedne informacije o Schumacherovom zdravstvenom stanju, daje tragičnu sliku. Michaelov život nije u opasnosti, ali je užasno mršav, mozak mu je oštećen, što navodi na pitanja o njegovoj svijesti. I povrh svega – nažalost – još uvijek dominiraju tišina i gusta misterija koja i nakon mnogo godina obavija Schumija", stoji u njegovom članku.