Zaslužuje li Tuzla City više?

fk tuzla city

FK Tuzla City ove sezone se po prvi put u historiji takmiči u Evropi.

Debitovali su u San Marinu u utakmici prvog pretkola Konferencijske lige protiv Tre Pennea i nekako stigli do pobjede.

Iako su, jasno, bili mnogo dominantniji tim na terenu tokom cijelih 90 minuta, osjetio se taj grč, pa su umjesto 0:3 na semaforu, imali stativu, prečku i promašen penal.

Srećom, u sudijskoj nadoknadi se ukazao mladi Salko Nargalić i s dva gola donio pobjedu bh. timu.

Sve što nije ulazilo u prvoj utakmici, jeste u revanšu. Izabranici Dragana Jovića su do vrha natrpali mrežu gostiju iz San Marina, bilo je 6:0, te tako zakazali dvomeč protiv AZ Alkmaara. 

Ono što nije pohvalno jeste to da je na toj utakmici prisustvovalo samo 1500 gledalaca prema zvaničnim podacima. Podsjetimo, City domaće utakmice u Evropi igra na Grbavici, a tako će biti i u četvrtak kada stiže AZ Alkmaar.

Pokazao je City u prvoj utakmici u Holandiji da se može nositi s jakim protivnikom. Iako su im mnogi predviđali katastrofu, oni su odigrali jednu jako disciplinovanu utakmicu i "pukli" samo jednom i to u 12. minuti kada je Fejzić napravio, a De Wit realizovao penal za minimalnih 1:0.

Definitivno ovaj tim zaslužuje veću podršku navijača od 1500 ljudi na tribinama i zašto u četvrtak, uz dobro ispunjenu Grbavicu, ne očekivati još jedno pozitivno iznenađenje kakvo je prošle sezone u ovoj fazi takmičenja Velež napravio protiv AEK-a?

Na sve ovo, treba spomeunti i to da je Tuzla City ostvario pola pobjeda (dvije od četiri) od sva četiri bh. kluba koja ove sezone igraju Evropu. Podsjetimo, preostale dvije ostvario je Borac protiv B36 Torshavna (2:0, kasnije je ispao u revanšu), te Zrinjski 0:1 protiv Tirane (i oni igraju revanš u četvrtak).

Postigli su i duplo više golova (8) od preostala tri predstavnika zajedno (4 - Borac je postigao tri i Zrinjski jedan). 

Također, Tuzla City je jedini bh. tim kojeg nismo mogli gledati u direktnom TV prijenosu ove sezone u Evropi, te im je i s te strane sigurno potrebna veća podrška kao nekome ko predstavlja Bosnu i Hercegovinu u Evropi.

Podsjetimo, meč Tuzla City - AZ Alkmaar igra se u četvrtak na Grbavici s početnom od 20:45, a ulaz je, odlukom kluba iz Tuzle, besplatan. 

Istog dana, Velež od 20 sati igra revanš duel protiv Hamruna na Malti, dok Zrinjski u Mostaru od 21 dočekuje Tiranu.