Zašto je Manchester City izbačen iz Lige prvaka?

city
Evropska fudbalska federacija (UEFA) odlučila je danas da Manchester City izbaci iz svojih takmičenja u naredne dvije sezone, te da ih kazni sa 30 miliona eura zbog kršenja financijskog fair playa (FFP).

 

City je, prema izvještajima UEFA, prekršio brojna pravila vezana za financijski fair play u periodu od 2012. do 2016. godine i kazna je jednostavno bila neizbježna.

Engleski prvak najavio je žalbu na ovu odluku Sudu za arbitražu u Lozani, koji će na kraju donijeti konačnu odluku u ovom slučaju.
Kakva pravila je City prekršio?

Engleski prvak je prema izvještajima UEFA zaobilazio pravila kada je u pitanju poslovanje sa sponzorima povezanim s vlasnicima kluba. Football Leaks i Der Speigel su prije nekoliko mjeseci javno objavio podatke prema kojima je City napravio ozbiljne prekršaje i u kojima su pokušali zaobići određena UEFA pravila.

Der Spiegel je objavio kako posjeduju dokumenata u kojima dužnosnici Cityja raspravljaju kako izbrisati manjak od skoro 10 miliona funti, nakon čega je pokrenuta velika istraga koja je trajala mjesecima.

City je navodno dobijao financijske injekcije od investitorske kompanije iza koje stoje Ujedinjeni Arapski Emirati, a novac je u klub stigao kroz sponzorske ugovore s raznim kompanijama.

Među tim kompanijama preko kojih je novac nelegalno ušao u klub je i glavni sponzor kluba Etihad, a takav način poslovanja nije dozvoljen od strane Evropske fudbalske federacije (UEFA).

Također, Der Spiegel je otkrio kako su u kršenju pravila Cityju pomogli sadašnji predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, koji je 2014. godine bio sekretar UEFA-e, te bivši predsjednik Michele Platini.

Oni su prema izvještajima Cityju, ali i PSG-u omogućili manje kazne zbog kršenja pravila, a na kraju su umjesto 60 miliona eura platili samo po 20.

Ipak, na kraju su istražitelji UEFA-a otkrili brojne nepravilnosti i odluka UEFA je na kraju očekivana.
Šta je financijski fair play?

Financijski fair play su pravila koja su donesena 2009. godine i koja se primjenjuju od 2011. godine.

FFP je u svijet fudbala ušao kako bi se spriječilo da klubovi troše više od onoga što zarađuju. Klubovi svake godine moraju dokazivati da imaju čiste račune, a u slučaju da ne mogu dokazati svoje 'čisto' poslovanje, UEFA izriče određenu kaznu.

UEFA pravila su veoma jasna kod FFP-a. Ako vlasnik kluba ulaže vlastiti novac, onda taj klub može biti u minusu od 30 miliona eura za tri godine. Međutim, ako vlasnik ne ulaže svoj novac, tada je dozvoljen minus od pet miliona eura u poslovanju.

Svako dokazano kršenje fair playa dovodi do kazne. Nekoliko klubova je ranije novčano kažnjavano, a City je za sada pretrpio najtežu moguću kaznu.