Na Evropskom prvenstvu želimo pokazati da se i kod nas igra rukomet

Jedan od najboljih golmana njemačke Bundeslige i svijeta, Maglajlija Benjamin Burić (29), počinje novu takmičarsku sezonu, onoliko tešku koliko to može biti samo u elitnom njemačkom rangu gdje rukometaši gotovo da nemaju pauze.

Njegov Flensburg u srijedu sa Kilom igra Superkup Njemačke u Diseldorfu, da bi potom tokom vikenda otvorili prvenstvo protiv Melsungena u Kaselu.

Otišao Loge 

- Ništa lakše neće biti ni u nastavku jer nam dolaze Loven i Kil, a gostujemo Veclaru. Međutim, to je Bundesliga, nema laganih protivnika. Žestoko smo radili u predsezoni za ovo i jedva čekamo start. Imamo ekipu sastavljenu od pretežno mladih momaka koji su željni pobjeda i dokazivanja.

Sami sebi stvaramo rezultatski pritisak jer želimo uspjeh. Od kluba ne osjećamo taj pritisak, prethodne dvije godine smo prvaci i tu je odlično raspoloženje i atmosfera - govori reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Ekipa je spremna krenuti po najviše ciljeve u svim takmičenjima, domaćem prvenstvu, Superkupu i Kupu, te evropskoj Ligi prvaka. Specijalist za odbranu, Šveđanin Tobijas Karlson (Tobias Karlsson), završio je karijeru, dok je u Vesprem otišao Danac Rasmus Loge Šmit (Lauge Schmidt). Iz Kjelcea je u Flensburg stigao iskusni Poljak Mihal Jurecki (Michal).

- Jurecki će popunjavati rupe na sve tri bekovske pozicije i u odbrani. Teško da iko može zamijeniti Logea koji je prošle sezone bio najbolji igrač Bundeslige, a za mene je i najbolji na svijetu. Ipak i dalje imamo dobru ekipu i sjajnu podršku kluba - ističe Burić (29).

Flensburg je prvak dvije godine zaredom, a Burić je osjetio slast osvajanja Bundeslige u svojoj prvoj sezoni kao član ovog njemačkog velikana.

- Raspoloženje i sve oko kluba se diglo na veću razinu poslije osvajanja prvenstva. Osjeti se da klub raste sa našim rezultatima. Ciljevi nam ostaju isti, ako možemo ići na sve titule, tako ćemo i napraviti, ali ne može niko od nas očekivati da sigurno odbranimo titulu prvaka, jer liga je stvarno jaka.

Veliki uspon

Posebno se tituli nadaju u Kilu jer je nisu osvojili od 2015. godine. I Leven je jak, bit će zanimljivo - kaže bh. golman.

Brzo će doći i okupljanje reprezentacije, odnosno kontrolne utakmice sa Crnom Gorom između 21. i 28. oktobra.

- Svaka utakmica nam dobro dođe, drago mi je da ćemo igrati i pripremati se. Iz mog ugla gledano, nemamo puno vremena, Euro starta 9. januara iduće godine, a mi imamo utakmicu Bundeslige 26. decembra. Josip Perić i Srđan Predragović iz Gepingena i ja kasnije nećemo imati puno vremena za pripremu. Ali ne možemo se žaliti, jer, recimo, Danska ima kompletnu ekipu u Njemačkoj - napominje Benjamin.

Na Euru naš tim ima priliku pojaviti se prvi put.

- Idemo se predstaviti u što boljem svjetlu, ali neke velike najave bilo bi smiješno davati. Idemo pokazati da se i kod nas još uvijek igra rukomet, da se zavihori naša zastava. Više od toga nismo zaslužili - govori Burić.

Protivnici iz grupe D, Francuska i Norveška, favoriti su kompletnog EP-a, dok je Portugal u nevjerovatnom usponu.

- Gledajući Portugal posljednje dvije godine, oni su ekipa koja se najviše digla u Evropi. Mnogo su uložili, doveli dobre igrače i trenere u svoju ligu i to se osjeti. Njihove mlađe selekcije su u Top 8 reprezentacija na nekoliko posljednjih velikih takmičenja.

Dobili su Francuze kući u kvalifikacijama za ovaj Euro, što stvarno nije mala stvar.

Ipak, mi ćemo protiv njih tražiti šansu, da nam se ne desi kao Crnoj Gori (Crnogorci su već bili na četiri velika turnira, ali nikad nisu upisali pobjedu, op. a.) - zaključio je Burić.

Najbolji na Balkanu

Pomalo nezapaženo je prošlo da je Benjamin nedavno proglašen za najboljeg rukometaša na prostoru bivše Jugoslavije u sezoni 2018./2019. prema izboru specijaliziranog rukometnog portala Balkan-handball. U izboru su učestvovali čitaoci, ali i renomirani igrači i treneri.

- Čudi me da je to slabo preneseno u našim medijima, malo sam bio razočaran. Mislim da to nije mala nagrada, osvajali su je prethodno igrači poput Momira Ilića, Luke Cindrića, Domagoja Duvnjaka, Kirila Lazarova... dakle najbolji na svijetu.

Sigurno da sam sretan i ponosan na tu titulu jer znam ko ju je sve prije mene osvajao. Najbolja godina u karijeri mi se zaokružila tom nagradom i veoma sam sretan što sam proglašen za najboljeg igrača Balkana - ističe bh. reprezentativac.

O novom ugovoru

Burić sa Flensburgom ima ugovor na još dvije godine, ali to je u rukometu znak da je vrijeme za razgovor o novom. Rukometni klubovi često, kako ne bi platili odštetu, potpisuju ugovore sa igračima koji će doći tek za godinu ili godinu i po u njihove redove.

- Zato ćemo vjerovatno krajem ove godine pričati o produžetku ugovora - kaže Benjamin.

Pokušavam poremetiti Norvežane

Sa Burićem su u timu četvorica Norvežana s kojima će se naš tim susresti 10. januara u norveškom Trondhajmu na Evropskom prvenstvu, piše "Avaz".

To su golman sa kojim se mijenja Torbjorn Bergerud te Magnus Jondal, Goran Johanesen (Johannessen) i Magnus Abelvik Rod.

- Spominjemo tu utakmicu barem jednom sedmično. Više ja njima nabacujem, nego oni meni, da ih malo psihološki poremetim kroz šalu. Oni su ipak redovno u polufinalima na velikim takmičenjima i više razmišljaju o tome. Izraziti su favoriti protiv nas - kaže Burić.