Amar Balić: Želja mi je igrati za A reprezentaciju BiH

Njegov najveći uspjeh nisu medalje niti individualna priznanja

Amar Balić jedan je od najboljih mladih košarkaša u našoj zemlji. Talentirani bh. košarkaš rođen je 11. februara 1996. godine u Milanu, odrastao u Sarajevu, a danas je član kluba Kosta d orlando i i jedan od najboljih igrača u italijanskoj Seriji B. U razgovoru za "Dnevni avaz" govorio je o svojoj karijeri te otkrio i svoje ambicije u dresu s državnim grbom.

Stopama vršnjaka

- Ljubav prema košarci je nastala slučajno u osnovnoj školi zahvaljujući mojim vršnjacima jer su oni svi trenirali košarku, a ja nogomet. Nakon određenog perioda odlučio sam krenuti njihovim stopama i jednostavno sam se zaljubio u ovaj sport - kaže Balić, koji je prve košarkaške korake napravio s 13 godina u KK "Realway", školi košarke koja je poznata kao rasadnik talenata za sve reprezentacije naše zemlje.  

Amar, uz utakmicu, trenira od osam do devet puta sedmično, piše Avaz Sport.

- Moram priznati da sam pravo zadovoljan svojim učinkom ove godine. Na prosjeku sam od 15 poena i 5 asistencija. Nažalost, u klubu smo imali malih problema s povredama tokom sezone tako da nismo uspjeli da dođemo do plej-ofa - ističe bh. košarkaš, koji privodi kraju studij ekonomije u Italiji. 

Plejmejker lige

Amarov najveći uspjeh nisu medalje niti neka individualna priznanja.

- Moj najveći uspjeh je to da nikad nisam odustao od svog cilja, čak i u trenucima kada mi je bilo najteže, kada nisam puno igrao. Na to sam najviše ponosan. Najdrža mi je prošlogodišnja nagrada za najboljeg plejmejkera lige, iz razloga jer sam godinu prije toga imao tešku sezonu s dosta problema, ta nagrada mi je dala dodatnu motivaciju da napredujem i da idem dalje svojim putem - kaže Balić.

Smatra da je košarka u BiH zapostavljena.

- Nažalost, klubovi u BiH uopće nemaju ekonomsku pomoć od države tako da onda postaje još teže praviti dobre rezultate i igrači odlaze čim im se pruži prilika - kaže talentirani bh. košarkaš.

Amar ima više košarkaških uzora.

- Sigurno jedan od njih je veliki Mirza Teletović, uz kojeg sam odrastao, a trenutno najviše pratim igre Fakunda Kampaca (Facundo Campazzo), plejmejkera Real Madrida - otkriva Amar, koji slobodno vrijeme provodi sa svojom djevojkom ili saigračima jer voli biti u dobrom okruženju.

Želja igrati za reprezentaciju

Balić je prošao sve bh. reprezentativne selekcije i nada se da će u narednom periodu dobiti poziv i za naš A tim.

- Imao sam tu sreću da prođem sve selekcije bh. reprezentacije i ponosim se tim. Naravno, mislim da je želja svih dječaka koji počnu trenirati košarku da jednog dana zaigraju za nacionalni tim pred punom Skenderijom. Nadam se da će se i meni ukazati ta prilika - poručuje Balić.

Naš sagovornik ima i nekoliko neostvarenih želja, kojih se često prisjeti.

- Prva je da nisam uspio postati državni prvak s KK "Realway", a druga je medalja na evropskim prvenstvima s reprezentacijom BiH - otkriva Amar.

On nema nekih velikih planova u budućnosti.

- Ne planiram još ništa sve dok se sezona ne završi pa ću tada s agentom podvući crtu i vidjeti šta je najbolje za moju budućnost. Vjerovatno ću napustiti sadašnji klub - zaključuje Balić.