Željezničar savladao Sarajevo u derbiju za pamćenje

Fudbaleri Željezničara savladali su večeras na stadionu Grbavica ekipu Sarajeva u sedmom kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine. Rezultat je bio 5:2.

Gosti s Koševa sjajno su otvorili meč. Ni puni minut nakon početka i već se vodili, a strijelac jednog od najbržih golova u historiji sarajevskih derbija bio je Anel Hebibović. Igrao se, dakle, prvi minut utakmice.

Napao je, potom, domaćin svom snagom, a na poravnanje i slavlje domaće publike, čekalo se svega šest minuta. Strijelac pogotka bio Sulejman Krpić. Izvrsna najava jednog od najboljih vječitih derbija u posljednjih desetak godina.

U nešto slabijem tempu, timovi su nastavili meč nakon izjednačenja, a onda je nakon nekoliko ozbiljnih situacija na obje strane, domaćin stigao do potpunog preokreta. Ponovo je pogodio Krpić (2:1), a semafor je pokazivao 37. minut.

Želio je Željezničar privesti poluvrijeme kraju i s prednošću otići na veliki odmor, ali uporni gosti, natjerali su Plave na grešku. Strijelac autogola bio je Enes Sipović. 2:2 i poluvrijeme za pamćenje.

Nastavak meča nije donio uzbuđenja na nivou prvog dijela igre, ali je meč i dalje bio dobar, zanimljiv i neizvjestan. Novu prednost domaćinu donio je sve bolji Petar Bojo u 60. minut (3:2). Bio je to znak Bordo momčadi da stisne gas i pokuša stići barem do jednog boda.

I imali su gosti nešto više od igre, bolji posjed u polju i nekoliko dopadljivih razmjena pasova, ali se brojevi na semaforu stadiona Grbavica, nisu mijenjali u njihovu korist. Naime, Željezničar je u 77. minuti ponovo zablistao. Strijelac je bio Damir Sadiković – 4:2 da bi konačnih 5:2 u nadoknadi vremena, postavio Mehmed Alispahić, prenosi N1.

Treba još reći da je meč na Željinom stadionu pratilo više od 10.000 gledalaca uz standardno dobro navijanje na obje strane gledališta. Ovom pobjedom, Željezničar je preuzeo vodstvo na tabeli Premijer lige dok je Sarajevo, koje brani titulu, trenutno na drugoj poziciji s bodom manje od najljućeg rivala.