Žilav otpor Sarajeva: Odlično izdanje bh. prvaka protiv Seltika

Bordo tim je u startnoj postavi imao čak tri nova igrača, ali i vodstvo nakon prvih pola sata.

Bh. fudbalski prvak je u prvoj utakmici prvog pretkola Lige prvaka odigrao odličan meč protiv Seltika, iako je poražen 1:3. Bordo tim je u startnoj postavi imao čak tri nova igrača, ali i vodstvo nakon prvih pola sata.

Fudbaleri Sarajeva u meč su ušli onako kako je trener Husref Musemić i najavio. Oprezno, disciplinovano i bez previše srljanja. U takvoj konstelaciji jako su dobro i organizirano djelovali. Seltik je imao loptu u nogama, što je bio dio taktike, prepustiti im inicijativu i onda pokušati zaprijetiti iz kontri.

Međutim, domaći sastav je bio opasniji, a prvu dobru šansu već u 6. minuti propustio je Anel Hebibović. On je sam izašao pred gol gostiju, ali je golman istrčao, skratio mu ugao, pa je ostalo 0:0. Propuštena velika šansa nije međutim poljuljala bh. prvaka.

Nastavili su igrati kao dotad. U prvih 15 minuta svi napadi Seltika su se završavali na vrhu kaznenog prostora Sarajeva. Od 20. minute tim s Koševa je čak preuzeo i dominaciju kada se riješio početnog gostujućeg pritiska, a nakon što su prilike iz blizina propustili Rahmanović i Lazić nakon kornera, iz slične situacije Sarajevo je u 29. minuti povelo.

Nakon ubačaja iz ugla debitant Mirko Oremuš je naletio na loptu i u padu je zakucao iza leđa gostujućeg golmana. Koševo je proključalo, bh. prvak je imao prednost protiv neuporedivo jačeg rivala. 

Ipak, slavlje je trajalo samo šest minuta. Džonston se odlučio na udarac sa 20-tak metara i postigao eurogol.

U drugom dijelu pet minuta gostima je trebalo za preokret. Eduard je ušao u šesnaesterac prethodno se oslobodivši svojih čuvara i sa desetak metara poslo je loptu iza Vladana Kovačevića.

Sarajevu je trebalo malo da se oporavi i od gola, pa je vremenom dolazilo do igre.

U 68. minuti Milanović pogađa malu mrežu gola Seltika, ali sa spoljne strane. Odlično je uhvatio loptu iz voleja.

Sarajevo je u posljednjih 20 minuta krenulo hrabro po izjednačenje. U 75. oboren je u kaznenom prostoru Rahmanović, ali je sudija pokazao da se igra nastavi, a odmah potom šutirao je Ahmetović sa 16 metara, ali je golman krajnjim naporom izbio u korner.

Ipak, u 80. minuti Škoti postižu i treći gol, Sinkler je odlično sa peterca pogodio petom.

Sarajevo – Seltik 1:3

SARAJEVO. Olimpijski stadion „Asim Ferhatović Hase“. Gledalaca 30.000. Sudija: Glen Niberg (Švedska). Asistenti: Danijel Varnmark i Mahbod Beigi (oba Švedska). Četvrti sudija: Mohamed Al-Hakim (Švedska). Delegat: Nils Fisketjon (Norveška).

Strijelci: 1:0 – Oremuš (29. minuta), 1:1 – Johnston (35.), 1:2 – Edouard (50.), 1:3- Sinclair (85.)

Žuti kartoni: Lazić, Velkoski, Hodžić, Ahmetović (Sarajevo), Ajar (Seltik).

Igrač utakmice: Scott Brown (Seltik) 7,5.

SARAJEVO: Kovačević 6, Šabanović 6 (65. Tatar 6), Hodžić 6 (87. Đolkanović -), Lazić 6,5, Šerbečić 6, Oremuš 6, Velkoski 6,5, Rahmanović 6,5 (77. Šišić -), Hebibović 6, Milanović 6, Ahmetović 6,5. Trener: Husref Musemić.

SELTIK: Bain 7, Bolingoli 7 (56. Hayes 6,5), Johnston 7 (64. Morgan 7), Ajer 7, Šimunović 7, Brown 7,5, McGregor 7, Bitton 7, Christie 7, Forrest 7 (78. Sincklair 7), Edouard 7,5. Trener Nil Lenon.