Zlatni kadet uspješan i bez lopte: “Kralj” Musa dominira i van terena

ćč

Džanan Musa s velikim uspjehom nastupa u dresu madridskog Reala, a jedan od lidera generacije košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine briljira i van terena.

Musa je vodio kadetsku reprezentaciju BiH do titule evropskog prvaka 2015. godine i već tada mu se predviđala blistava karijera. On je 2018. godine izabran kao 26. pik na NBA draftu od ekipe Bruklin Netsa. Nastupao je za ovu franšizu naredne dvije godine, zaradivši od toga 3,4 miliona dolara, prije nego što je razmijenjen u Detroit Pistonse.

U saveznoj državi Mičigen se zadržao godinu u kojoj je zaradio dva miliona dolara, nakon čega se vratio u Evropu. On je potpisao dvoipogodišnji ugovor s Anadolu Efesom, ali je u istanbulskom klubu proveo samo pola godine u kojoj je zaradio 900.000 dolara. Poslije epizode u turskom klubu zaputio se u Španiju gdje je pružao sjajne partije za Rio Breogan, koje su ga preporučile madridskom Realu.

S „Kraljevskim klubom“ je potpisao dvogodišnji ugovor vrijedan 3 miliona eura (3,2 miliona dolara).

Ulaganje u BiH
Nastupajući za brojne klubove u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, Musa je prema dostupnim informacijama zaradio nešto više od 9 miliona dolara, ali tu nije kraj njegovoj zaradi.

Džanan je u više navrata govorio da želi investirati nazad u Bosnu i Hercegovinu, te je iskoristio prvu pravu priliku da to i uradi.

U martu ove godine je postao suvlasnik kompanije „Derubis Caravans“. Ova kompanija sa sjedištem u Vitezu se bavi proizvodnjom brodova i luksuznih kampera. Jedan brod košta 500.000 eura, a kompanija jedina na Balkanu posjeduje homologaciju i certifikaciju za vozila za tržište Evropske unije. Napravila je prodajnu mrežu u Evropi, Švicarskoj, SAD i Saudijskoj Arabiji.

Biznis s nekretninama
Da tu nije kraj njegovim ulaganjima, Musa je pokazao u novembru ove godine. Bh. košarkaš je u Splitu kupio vilu, koju će izdavati za zabavu i odmor.

Kompleks izgrađen u Podstrani pod nazivom „Vila Una“, koji asocira na rijeku Unu koja protiče kroz njegov rodni grad Bihać, karakteriziraju dizajnerski interijer i premijum lokacija. Mjesto se nalazi nedaleko od centra jednog od najljepših gradova u Hrvatskoj.

Vila je nedavno izgrađena i nalazi se već mogućnost da se rezerviše za korištenje. U njoj se nalaze tri spavaće sobe s kupatilima, veliki dnevni boravak, kuhinja i vanjski bazen.

Prema podacima kompanije za izdavanje smještaja „Airbnb“ u ovoj vili je moguće provesti najmanje tri noći, a cijena jednog noćenja u prostoru od 300 kvadrata je 800 dolara.

Veliko srce
Bh. košarkaš pomagao je lokalnim zajednicama u rodnom Bihaću, ali i u Sarajevu.

Izgradio je nekoliko košarkaških igrališta, a i aktivni je donator Centra za nezbrinutu djecu „Duga“ iz Kulen-Vakufa. Postao je aktivista i posjetilac djece oboljele od raka, na klinikama u Zagrebu i u Njujorku.