’Zmajevi’ će imati devet mečeva u Kini

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u novembru će početi kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021. godine.

S obzirom na termine kvalifikacijskih mečeva (po dva puta novembar i februar), jasno je da stručni štab “Zmajeva”, kao i ostalih selekcija, ponovo neće moći računati na igrače iz NBA lige, čija će sezona biti u punom jeku.

Start u Sarajevu

Čak je pitanje hoće li biti i košarkaša iz Eurolige s obzirom na to da u prethodnom ciklusu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo većina klubova iz elitnog takmičenja nije željela puštati igrače u reprezentacije.

Stoga nije iznenađenje da je selektor Vedran Bosnić odlučio predstojeće ljeto iskoristiti kako bi provjerio što veći broj potencijalnih reprezentativaca, uglavnom onih mlađih, te do novembra iskristalizirao sastav s kojim će krenuti u borbu za Eurobasket.

Prema planu koji je Bosnić usaglasio s Košarkaškim savezom BiH, igrači bi se trebali okupiti 26. juna u Sarajevu. Pripreme će početi treninzima da bi u drugoj fazi uslijedilo uigravanje kroz kontrolne utakmice.

Za sada su načelno dogovoreni pripremni susreti protiv Belgije i Slovenije na našem terenu, a zanimljivo je da je dogovorena i turneja u Kini, gdje bi naši košarkaši odigrali čak devet utakmica.

Čeka se žrijeb

”Zmajevi” bi u Aziji trebali boraviti od 12. do 22. jula.

Mada nema zvanične potvrde, protivnike u kvalifikacijama reprezentativci BiH bi trebali saznati u žrijebu nakon završetka Svjetskog prvenstva, koje će od 31. avgusta do 15. septembra biti održano u Kini.

4 utakmice vodio je  Bosnić “Zmajeve” u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i postigao jednu pobjedu