Zmajevi će play-off Lige nacija igrati samo ako kroz kvalifikacije ne izbore plasman na EP

Nogometna reprezentacija BiH remijem u Austriji u meču 5. kola grupne faze UEFA-ine Lige nacija izborila je plasman u play-off ovog takmičenja u kojem će igrati ukoliko ne izbori direktan plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije.

Zmajevi su remijem u Austriji također izborili promociju u Ligu A, odnosno promociju među 12 najboljih reprezentacija u Evropi, a pored toga će NS BiH inkasirati oko tri miliona eura. Liga nacija se, već sada, pokazala kao pun pogodaka UEFA-e. 
 

Šta je UEFA Liga nacija?

Liga nacija je novoformirano takmičenje koje služi kao zamjena za prijateljske utakmice, s ciljem povećanja interesovanja svih reprezentacija prema nekvalifikacionim utakmicama koje se igraju u UEFA-inom terminu. Pored toga, Liga nacija pruža i mogućnost da se najbolje reprezentacije iz svake od liga plasiraju na Evropsko prvenstvo, ukoliko to nisu učinile direktno kroz kvalifikacije. 

Glavni fokus svake reprezentacije, svakako da ostaju same kvalifikacije, kao osnovni put preko kojeg se mogu plasirati na Evropsko prvenstvo i zbog toga ne čudi činjenica da su mnoge velike reprezentacije, barem na početku, neozbiljno shvatile Ligu nacija. 

Kroz kvalifikacije će plasman na Evropsko prvenstvo izboriti 20 ekipa, a još četiri će na smotru najboljih evropskih selekcija doći kroz play-off Lige nacija. Sistem takmičenja Lige nacija je takav da su sve ekipe podijeljene na četiri lige: Liga A, Liga B, Liga C i Liga D, a pobjednik svake od liga osigurat će plasman na Evropsko prvenstvo, ukoliko to, još jednom napominjemo, nije uradio kroz kvalifikacije.

Pobjednik lige je ona reprezentacija koja u svojoj grupi završi kao prvoplasirana, nakon čega je očekuje razigravanje s ostalim pobjednicima grupa iz svoje lige. Prvoplasirane ekipe iz svojih grupa osigurat će promociju u višu Ligu, dok će one najlošije ispasti u nižu. 
 

Šta znači plasman u play-off?

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo počinju u martu 2019. godine i traju do novembra iste godine. Reprezentacije će biti podijeljene u deset različitih grupa sa po pet ili šest ekipa, a direktan plasman na Evropsko prvenstvo izborit će oni timovi koji su svojoj grupi zauzmu jednu od prve dvije pozicije. 

Play-off Lige nacija igra se od 26. do 31. marta 2020. godine, a igrat će ga pobjednici svih grupa iz svake od liga, koje ranije nisu izborile plasman na EP kroz kvalifikacij, te će tako imati drugu, popravnu šansu da pokušaju izboriti plasman na Evropsko prvenstvo. 

S obzirom na trenutni sistem takmičenja, uspjeh u Ligi nacija može se okarakterisati kao plasman u dodatni baraž, gdje će sve reprezentacije koje kroz kvalifikacije nisu izborile put na smotru najboljih imati još jednu priliku. Mjesto u play-offu rezervisano je za pobjednika grupe u Ligi nacija, a ukoliko je on ranije izborio plasman na Evropsko prvenstvo, onda na njegovo mjesto dolazi sljedeća najbolje rangirana reprezentacija lige. Ukoliko se desi da manje od četiri tima ne osiguraju plasman na prvenstvo, onda će slobodna mjesta popuniti najbolje reprezentacije u ukupnom poretku Lige nacija. 

U play-offu se igraju dva polufinala, čiji će se pobjednici na kraju sastati u finalu i tražit će pobjedu kako bi osigurali plasman na Evropsko prvenstvo. 
 

Šta prvo mjesto u grupi znači reprezentaciji BiH?

Nogometna reprezentacija BiH remijem u Austriji izborila je plasman u play-off Lige nacija te će u slučaju eventualnog neuspjeha u kvalifikacijama imati još jednu priliku da izbori plasman na Evropsko prvenstvo. Izabranici Roberta Prosinečkog također su izborili promociju u Ligu A te će u elitnom društvu, odnosno Ligi A, igrati Ligu nacija u sezoni 2020/2021.

Izvlačenje grupa za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo bit će održano 2. decembra u Dablinu, a BiH će protivnike čekati iz drugog šešira zahvaljujući odličnim rezultatima u Ligi nacija. To znači da će, prema papiru, u grupi u kojoj će se nalaziti Zmajevi biti samo jedna kvalitetnija, odnosno bolje rangirana reprezentacija. 

Ukoliko BiH ne izbori plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, onda će popravnu šansu imati kroz play-off Lige nacija, odnosno dodatni baraž, koji je izborila sjajnim igrama protiv Sjeverne Irske i Austrije. Ukoliko kojim slučajem izborimo put na Euro kroz kvalifikacije, onda će naše mjesto u play-offu ostati upražnjeno za sljedeću najbolje rangiranu reprezentaciju koje se nije direktno plasirala na Evropsko prvenstvo.