Zmajevi pružili dobar otpor prvacima Evrope: Šveđani ipak premoćni za BiH

,

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je poraz protiv aktulenih prvaka Evrope selekcije Švedske, u 1. kolu Evropskog prvenstva u Njemačkoj, pred 10.903 gledalaca.

Uvodnih desetak minuta donijelo je malo sporiju igru, što je bila vjerovatno i zamisao selektora Irfana Smajlagića. Reprezentativci BiH ostavili su Šveđane bez gola više od šest minuta.

Aktuleni prvaci Evrope željeli su ubrzati tempo igre i to im je djelimično uspjelo, pa su na isteku skoro pola prvog poluvremena, otišli na osjetniju prednost od tri gola (6:3).

Ipak moćna Švedska došla je na svoju prepoznatljivu predstavu u nastavku meča. Pri rezultatu 7:5 sastav Glenna Solberga pravi seriju 5:0 i odlazi na najveću prednost +7 u prvom poluvremenu (12:5). Održali su identično vodstvo Šveđani i do odlaska na odmor. Poslije 30 minuta igre rezultat je glasio Švedska – Bosna i Hercegovina 14:7.

Izabranici Irfana Smajlagića odlično su otvorili drugo poluvrijeme i mini serijom 3:0 stigli do 14:10. Švedska je slično počela i drugo poluvrijeme kao i početak utakmice. Skoro pet minuta su bili bez pogotka, ali je onda pogodio Carlsbogard.

Varirala je prednost Šveda od tri do četiri gola prednosti, ali Bosna i Hercegovina se nije predavala, ali opet neobjašnjiv pad Zmajeva u posljednjih deset minuta igre.

Odlično su se držali reprezentativci BiH kod rezultata 22:18, ali ekspresna serija 5:0 (27:18) poslije koje je Smajlagić zatražio tajmaut, odvela je Švedsku u mirnu završnicu.

Već u narednom napadu Šveđani su otišli prvi put na dvocifrenu prednost (28:18). Na kraju 29:20.

Najefikasniji Zmaj bio je Adin Faljić sa 4 pogotka, a pod tri su postigli Marko Panić i Mirko Herceg.

Švedski golman Andreas Palicka briljirao je na golu, odbranivši 12 udaraca bh. rukometaša, a u napadu su se istakli Hampus Wanne, ujedno i najefikasniji igrač susreta sa 9 golova, četiri manje zabio je Lukas Sandell.

Selekcija Bosne i Hercegovine, već 13. januara za protivnika će imati Nizozemsku, a dva dana kasnije rival će im biti selekcija Gruzije.