Zmajevima slijede utakmice za historiju: Nakon Italije i Poljske, Euro je imperativ

Zmajevi
Nogometna reprezentacija BiH nakon dvije utakmice u Ligi nacija, odnosno remija sa Italijom (1:1) i poraza od Poljske (2:1), okreće se glavnom cilju i onom što svi s nestrpljenjem očekujemo: Borbi za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

 

Selektor Dušan Bajević u Firenci je imao i više nego uspješan debi na klupi Zmajeva te je protiv velike Italije uspio osvojiti jedan bod i tako na najbolji mogući način prvo započeti svoj mandat na klupi reprezentacije, ali i sjajno otvoriti nastup u drugom izdanju Lige nacija.

Tri dana nakon meča u Italiji naš tim je u Zenici dočekao Poljsku, a iako smo na početku susreta imali vodstvo od 1:0 golom Harisa Hajradinovića u 24. minuti, na kraju su Poljaci nakon preokreta stigli do pobjede i nakon poraza od Nizozemske u prvom kolu osvojili prva tri boda u našoj grupi.

S obzirom na renome pomenutih protivnika, ali i činjenice da su se ove utakmice Lige nacija igrale na samom početku nove sezone zbog čega su mnogi igrači još uvijek nespremni za takmičenje na najvišem nivou, može se reći da se naša reprezentacija sasvim solidno i dostojanstveno predstavila u elitnoj skupini Lige nacija te da imamo razloga za optimizam u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo.

Zmajevi će 8. oktobra, ukoliko sve ostane po planu, na stadionu Bilino Polje u prvom od dva historijska duela dočekati Sjevernu Irsku, a naš prvi protivnik ovaj susret čeka u jako lošoj atmosferi s obzirom na to da su od Norveške u drugom meču Lige nacija doživjeli pravu katastrofu i na svom terenu izgubili rezultatom 5:1.

Ukoliko naš tim ostvari pobjedu, onda ga 12. novembra, odnosno mjesec dana nakon te utakmice, očekuje finalni duel i možda ključni meč za historiju bh. nogometa u kojem ćemo, pod uslovom da budemo bolji od Sjeverne Irske, igrati protiv boljeg iz duela između Slovačke i Republike Irske. Taj susret bi također trebali igrati na svom stadionu, odnosno na Bilinom Polju.

Ipak, meč protiv Sjeverne Irske, a onda i eventualno protiv pobjednika drugog duela, neće se igrati u istoj reprezentativnoj pauzi, a nakon prvog meča u Zenici naš tim će u okviru Lige nacija odmjeriti snage sa Nizozemskom na svom terenu 11. oktobra, da bi tri dana nakon toga trebali igrati protiv Poljske u gostima.

Zmajevi će 2020. godinu završiti s još dvije utakmice Lige nacija, s kojima ćemo ujedno i staviti tačku na nastup za drugo izdanje ovog takmičenja. Prvo igramo protiv Nizozemske u gostima 15. novembra, da bi tri dana nakon toga trebali dočekati Italiju na domaćem terenu.

Bilo kako bilo, nakon dvije utakmice protiv Italije i Poljske u kojima se Dušan Bajević sa svojim Zmajevima predstavio bh. javnosti i najavio ono što nas u oktobru i novembru očekuje, nema sumnje da ključne mečeve i priliku da ispišemo historiju te osiguramo nastup na prvom Evropskom prvenstvu, dočekujemo prepuni samopouzdanja i vjere u uspjeh. Protiv realno slabijih protivnika od Poljske, a posebno Italije, imamo se čemu nadati.

 

Raspored utakmica:


8. oktobar: BiH - Sjeverna Irska
11. oktobar: BiH - Nizozemska
14. oktobar: Poljska - BiH
*12. novembar: BiH - pobjednik drugog meča (Slovačka - Irska)
15. novembar: Nizozemska - BiH
18. novembar: BiH - Italija