Zrinjski siguran nosilac u prvom pretkolu Lige prvaka, hoće li ispisati historiju bh. nogometa?

zrinjski
Zrinjski bi naredne sezone vrlo lako mogao ispisati historiju bh. nogometa plasmanom u grupnu fazu nekog euro takmičenja, budući da su mu vrata za to širom otvorena.

 

I pticama na grani je jasno da će Plemići ove sezone doći do nove titule prvaka Bosne i Hercegovine, a taj uspjeh mogu ostvariti već danas ukoliko u derbiju savladaju ekipu Sarajeva.

Meč se igra danas od 16 sati na stadionu Bare u Čitluku i nema sumnje da će izabranici Krunoslava Rednulića učiniti sve da dođu do novog šampionskog naslova.

Osim tog rekorda, Mostarci će imati priliku da ispišu historiju bh. nogometa i na evropskoj sceni. U prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka će sigurno biti nosioci.

Za protivnika bi mogli dobiti neke od sljedećih rivala: Shaktar Soligorsk (Bjelorusija), Klaksvik (Farska Ostrva), Budućnost (Crna Gora), Rakow (Poljska), Hacken (Švedska), Farul (Rumunija), Tirana (Albanija), Valmieras (Latvija), Ballkani (Kosovo), Larne (Sjeverna Irska), Urartu (Armenija), Hamrun (Malta), Hesperange (Luksemburg) i Struga (Sjeverna Makedonija).

Jasno da će Zrinjski željeti da izbjegne Rakow, Hacken i Farul, te da bi protiv svih ostalih rivala bio ogroman favorit.

U slučaju prolaska prvog pretkola ovog elitnog takmičenja, bosanskohercegovački prvak bi imao čak tri meč-lopte za plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

Prvo bi igrao drugo pretkolo Lige prvaka i tu bi prolaskom osigurao najmanje play-off Evropa lige.

Neki od potencijalnih protivnika Zrinjskom u drugom pretkolu Lige prvaka su mnogo ozbiljniji. Tu su Dinamo Zagreb, Kopenhagen, Galatasaray, Ferencvaroš, Qarabag, Molde, Sheriff, Astana, Maccabi Haifa...

Ako dožive eliminaciju, Zrinjski ide u treće pretkolo Evropa lige i tu bi igrao protiv kluba koji je ispao iz kvalifikacija Lige prvaka. Prolaskom bi izborio play-off Europa lige i zagarantovano bi izborio grupnu fazu Konferencijske lige.

Ispadanjem bi otišao u play-off Konferencijske lige i tamo u dvomeču imao priliku ispisati historiju bosanskohercegovačkog nogometa koja im je prošle godine izmakla za dlaku.

Slovan ih je nesretno izbacio golom škaricama u posljednjim minutama produžetka, da bi kasnije u penal seriji ispali od slovačke ekipe.