Sramotno: 40 posto mladića smatra da ošamariti djevojku nije nasilje

.

Deset posto srednjoškolaca u Republici Srpskoj od 5.700 ispitanih izjasnilo se da su bili žrtve vršnjačkog nasilja u prvom polugodištu, a 20 posto je navelo da su bili žrtve tokom školovanja, dok njih 40 odsto poznaje nekoga ko je bio žrtva nasilja.

Do ovih poražavajućih podataka o vršnjačkom nasilju u Republici Srpskoj je došlo istraživanje koje su proveli Ombudsman za djecu Republike Srpske sa Institutom za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile”.

Gordana Rajić iz Ombudsmana za djecu RS je izrazila bojazan da je situacija mnogo gora i da je broj od 10 odsto mnogo veći ako se uzmu u obzir i osnovne škole.

Ujedno je napomenula da ovo nisu zvanični podaci, jer ih oni ne posjeduju, bez obzira na to što je protokolom još prije 10 godina definisano da treba da postoji baza podataka koja bi bila pokazatelj stvarnog stanja ove oblasti piše Buka.

Navela je dva slučaja iz prakse gdje su škole negirale postojanje nasilja, te dodala da ima situacija da multisektorski tim kaže da u konkretnom slučaju nije bilo nasilja, a policija protiv maloljetnika podnosi krivičnu prijavu zbog teške tjelesne povrede.

Srđan Ostojić, direktor Instituta za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile” saopštio je još jedne poražavajuće podatke nastale togom trogodišnjeg istraživanja o vršnjačkom nasilju u vaspitno-obrazovnim ustanovama. Ono je pokazalo da 40 posto momaka koji su učestvovali u istraživanju smatraju da ošamariti djevojku nije nasilje, ako ona to zasluži.

“Potreban je dugoročan rad, jer mi smatramo da mladi dosta znaju o ovakvim temama, međutim, kada se provede istraživanje, rezultati su poražavajući, i shvatamo da je potrebno još mnogo rada”, zaključio je on.

U Gospodskoj ulici u Banjaluci su s razglasa pušeteni Šok pozivi kao dio performansa koji je za cilj imao skretanje pažnje na problem vršnjačkog nasilja, kao i važnost prijavljivanja nasilja.

“Željeli smo pokazati kroz šta prolaze žrtve nasilje i ukazati zašto se ne treba držati po strani. Pokušali smo da probudimo empatiju kod ljudi i pokažemo koliko je značajno da prijavljuju nasilje”, rekla je Sofija Šugić, jedna od16 srednjoškolaca ambasadore vršnjačkog nenasilja.

Podsjećamo, ukoliko uočite da je nekome potrebna pomoć ili ste i sami žrtva nasilja prijavite nasilnika školskom pedagodu ili policiji. Takođe pomoć možete potražiti i putem savjetodavne linije Plavi telefona – 080 05 03 05.