U bh. opštini nude platu 3.000 KM i besplatan smještaj

v

Berkovići, opština u Republici Srpskoj, suočava s nedostatkom doktora.

Trenutno, na 2.500 registrovanih pacijenata, u Domu zdravlja i pored besplatnog smještaja i plate od oko 3.000 maraka, radi samo jedan stalno zaposlen doktor.

U Berkovićima je mahom starija populacija. Zbog toga su im neophodna minimalno dva stalno zaposlena doktora.

Mladi ljekar iz Podgorice u potrazi za stalnim zaposlenjem, nakon završenog Medicinskog fakulteta, nije čekao posao u Kliničkom centru Crne Gore.

Zaposlenje je pronašao u trebinjskoj bolnici, a zatim na ispomoć došao u Berkoviće. Male sredine, iako nisu izazov i nešto o čemu sanjaju mladi ljekari, ipak imaju i prednosti.

“Uslovi su vrlo dobri. Iznenadio sam se da postoji i dijagnostika laboratorijska i RTG u ovako malom mjestu. Pacijenti su stariji i hronični bolesnici i potreba za ljekarima je zaista velika”, kazao je za RTRS Aleksandar Brnović, klinički doktor.

U berkovićkom domu zdravlja zaposleno je 15 radnika. Gorući problem je ipak nedostatak doktora.

Potreba za ljekarima je još veća jer je u ovoj opštini u toku veliko gradilište. Gradi se Hidroelektrana Dabar, pa se očekuje veliki broj kineskih državljana i povećana potreba za zdravstvenim uslugama.

“Velika je potreba. Trebaju nama čak i tri liječnika da budu stalno zaposlena. Bez pomoći Ministarstva zdravlja mislimo da je teško, trajno riješiti ovaj problem”, rekao je Goran Ćupina, direktor Doma zdravlja “Doktor Milenko Muratović”.

Da bi zadržali ljekare i privukli nove da dođu, udruženim snagama Dom zdravlja i Opština pokušavaju ponuditi rješenje.

“Odlučili smo uraditi sve što je do nas, a to je da osiguramo bolje uslove ljekarima u Berkovićima nego što su ti uslovi negdje drugo, tako da će uz besplatno stanovanje, stimulaciju iz proračuna, tako da će doktor koji bude zaposlen imati oko 3.000 KM platu”, naveo je Nenad Abramović, načelnik opštine.

Dom zdravlja u Berkovićima zahvaljujući resornom ministarstvu i opštini u prethodnom periodu je renoviran.

Projektom energetske efikasnosti riješen je problem grijanja, donacijom Vlade Republike Srpske nabavljeno je novo sanitetsko vozilo. Odnedavno je u funkciji i nova oprema za laboratoriju te se veliki broj analiza može raditi u Domu zdravlja.