(VIDEO) Krizni štab USK: Svi klasteri se prate, stiže pomoć domovima zdravlja

krizni
Krizni štab za praćenje koronavirusa u Unsko-sanskom kantonu radi punom parom a na današnjoj press konferenciji iznesene su važne pojedinosti o situaciji u USK.

 

Na konferenciji za medije su se obratili Mustafa Ružnić, komadant Kriznog štaba USK, ministrica zdravstva, rada i socijalne politike USK, Nermina Ćemalović, koja je govorila o broju zaraženih u USK, te broju ukupno testiranih građana u Unsko-sanskom kantonu, direktor Kantonalne bolnice, dr. Hajrudin Havić, te direktorica Zavoda za javno zdravstvo, dr. Zerina Mulabdić.

- Svakog ponedjeljka, srijede i petka u 12 sati obratićemo se javnosti, zahvalni smo građanima koji se pridržavaju uputa i naredbi, broj kršenja je neznatan. Čitava jedna mreža, oko 1.000 ljudi, u koordinaciji je i svakodnevno rade, od policije do ljekara. Javljaju se donatori i naši građani koji su uvjek spremni pomoći da se kriza olakša- kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Također, Ćemalović ističe da je Vlada kantona predvidjela i financijsku podršku Domovima zdravlja u USK, a predviđeno je 715 hiljada KM. 

BROJ ZARAŽENIH I TESTIRANIH U USK

Prema informacijama koje je Nermina Ćemalović rekla na press konferenciji ukupno do sad je testirano 84 građana sa područja USK, a od tog broja je bilo 12 pozitivnih na COVID-19, a od toga su 2 smrtna slučaja. 

Ukupno ih je 12 do sada bilo pozitivno na COVID - 19. Imali smo ukupno dva smrtna slučaja i trenutno imamo 10 aktivnih slučajeva. Na infektivnom odjelu imamo devet pacijenata, dva na intenzivnom i sedam u izolaciji, kazala je ministrica zdravstva dr. Nermina Ćemalović.

Jutros su u Sarajevo poslana 34 uzorka, i to iz Bihaća, Bosanske Krupe te Cazina, a sutra će biti poslano 11 briseva iz Velike Kladuše. 

Unsko-sanski kanton bilježi ukupno 10 klastera i svi se prate

Pozitivni na virus uglavnom su lokalni slučajevi, a samo neki od njih su imali doticaj sa inostranstvom ili su lično bili. Također, dr. Havić je rekao da je ljekarsko osoblje koje radi sa zaraženima negativno na COVID-19.

"Sedam je vezano za Bihać, po jedan Bosanska Krupa, Cazin i Velika Kladuša. Samo neki od njih imali su doticaj sa osobama iz inostranstva, ili su lično bili, ali većina njih je lokalnog karaktera odnosno nemamo saznanja ni o kakvim drugim mogućim kontaktima" kazala je Specijalista epidemiolog dr. Zerina Mulabdić.

Direktor Kantonalne bolnice Hajrudin Havić kazao je da su testirali i ljekarsko osoblje koje radi sa pacijentima i da su svi testovi bili negativni. 

Izvor: