Cazinski gimnazijalci osvojili prvo mjesto na gradskom takmičenju projektom o štetnosti nargile

Nakon osvojenog prvog mjesta na školskom takmičenju iz projekta u okviru nevladine organizacije Civitas pod nazivom "Ja, građanin", učenici IIIg1 razreda JU "Gimnazija" Cazin pokazali su zavidno znanje i na gradskom takmičenju, održanom u ovoj školi osvojivši prvo mjesto.

Samu temu svog projekta, problem, mjere javne politike, politiku razreda, te plan akcije učenici IIIg1 predstavili su pred komisijom i time izborili plasman na kantonalno takmičenje, koje će biti održano 29. marta 2019. u Velikoj Kladuši.

Njihova tema "Nargila - tihi ubica nacije" je zasigurno novi problem modernog društva o kojem bi se trebalo češće pričati. Učenici Gimnazije ukazuju na taj sve češći problem među mladima, a posebno među maloljetnicima, kojima bi se trebala zabraniti konzumacija nargile.

Međutim, dok se čeka da se uvede zakon o zabrani konzumacije za maloljetnike, sve više nargila barova se otvara širom BiH. Podržimo ih u njihovom projektu i pomozimo da se mladi osvijeste.

Nargila je posebno štetna za maloljetnike, a u Bosni i Hercegovini ne postoje zakonski propisi. Ako se nargila uzima često, to negativno utječe na naša pluća, mozak te dolazi do gubitka volje, koncentracije i pažnje.

Image