100 dana Marša za povratak: Izraelska vojska ubila tinejdžera u Gazi, 220 povrijeđenih Palestinaca

Petnaestogodišnji Palestinac je preminuo nakon što je pogođen snajperom izraelskih snaga (IDF), piše Russia Today.

Osim ubijenog mladića, 220 Palestinaca je povrijeđeno tokom protesta odnosno Marša za povratak na granici Gaze i Izraela. Sukobi su obilježili 100 dana početka smrtonosnog protesta.

Petnaestogodišnji Othman Rami Hellas je ubijen u petak navečer hicem iz snajpera, a 220 Palestinaca je zadobilo povrede od "žive" municije i suzavca korištenog za rastjerivanje demonstranata. 

IDF je saopćio da je bio primoran odgovoriti na "palestinsko nasilje" nakon što je jedan izraelski vojnik povrijeđen od bombe koju su bacili demonstranti.

Izrael je zatražio od Hamasa da zaustavi sedmične proteste te ga je optužio da koristi civile Gaze kao "ljudski štit" kako bi prikrio svoje "terorističke aktivnosti". Izraelci tvrde da Hamasovi operativci koriste bombe, eksploziv, kamenje, zapaljene gume i druga sredstva te su upozorili da će poduzeti potrebne mjere da zaštite svoj suverenitet.

Nakon sukoba u petak, tokom noći je IDF izvršio napad na Hamasove položaje u gazi. Militantna organizacija je odgovorila lansiranjem najmanje 17 projektila prema Izraelu, a pet od njih je presretnuto protivraketnim sistemom.

Marš za povratak je počeo 30. marta, a dosad je poginulo najmanje 138 Palestinaca uključujući 19 maloljetnika. Više od 15.000 demonstranata je povrijeđeno.