100 DANA RATA Ukrajina pruža snažan otpor ruskoj agresiji

321
100 dana nakon početka invazije kasnije, ukrajinski moral nije pao. Ukrajinske trupe, opremljene modernim protutenkovskim oružjem koje su isporučile SAD i njihovi saveznici, devastirali su ruske oklopne kolone.

Ukrajinske rakete potopile su vođenu raketnu krstaricu Moskva, ponos ruske Crnomorske flote...

Krajem marta ruska vojska počela je povlačiti svoje pretučene vojnike iz okolice ukrajinskog glavnog grada, tvrdeći da su preusmjerili fokus na zauzimanje istočne regije Donbasa. Tri mjeseca nakon početka svoje invazije, čini se da Rusija više ne cilja na kratak, pobjednički rat u Ukrajini – niti se čini da ga može postići, piše CNN.

Ukrajinske snage kažu da su postigle značajan napredak tokom ofanzive na ruske položaje u okupiranoj južnoj regiji Herson.

"U regiji Herson oružane snage oslobodile su osam kilometara okupiranog teritorija", objavila je postrojba Teritorijalne odbrane Azov Dnipro.

Ukrajinske snage pokrenule su ofanzivu na Herson s nekoliko vidikovaca prema sjeveru prošlog vikenda. Od tada je bilo malo informacija o operaciji, ali čini se da su Ukrajinci zauzeli brojna sela u sjevernom dijelu Hersona i učvrstili mostobran preko rijeke Ingulec.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinske snage odolijevaju ruskom napadu oko grada Severodonjecka u istočnoj regiji Donbasa.

"Imamo određeni uspjeh u borbama u Severodonjecku. Ali prerano je govoriti. Tamo je sada najteže. Kao i u gradovima i zajednicama u blizini — Lišansk, Bakhmut i drugim gradovima u kojima Rusija tako snažno napada".

"Ruska vojska koristi sve svoje oružane sposobnosti i uopće ne gleda na ljude. Posebno je cinično da u prvoj liniji napada okupatori vrlo često koriste one ljude koji su u svoju vojsku unovačeni na prethodno okupiranom području Donjecka i Luganske regije", rekao je Zelenskij, misleći na miliciju tzv. Donjecke i Luganske Narodne Republike.