173 miliona eura za modernizaciju krajiških puteva

Radni sastanak članova Vlade USK-a i predstavnika JP Ceste Federacije BiH.

Program cestovne modernizacije u USK-a implementira se iz tri izvora, Svijetske i Evropske banke, te EBRD-a.

Tema današnjeg sastanka u sjedištu Kantonalne vlade, između ostalog bila je i implementacija vrlo vašnih projekata koji ovise o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i izdavanja potrebnih saglasnosti. Projekti koji se trenutno provode na području USK-a su izgradnja nekoliko kružnih tokova, sanacija crnih tačaka, kao i izgradnja treće putne trake u Ključu. Implementacija projekata počela je prije dvije godine, a njihova vrijednost je 173 miliona eura, kazao je direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić.

Sva projektna dokumenatcija u gradovima riješava se u saradnji sa Ministarstvom građenja USK-a, a u vrlo kratkom roku od decembra do februara, ekipa ljudi je radila kako bi u USK-a bilo otvoreno nekoliko gradilišta, kaže premijer Mustafa Ružnić.

Ministar Ministarstva građenja Adnan Alagić kaže da imaju dobre odnose sa Cestama FBiH, te da iako je za neki projekt potrebno mnogo saglasnosti, mišljenja Željeznica, te Elektrodistribucije, tim u Ministarstvu to sve odrađuje, te će i dalje raditi u punom kapacitetu.