I još jednom se tresla Bosna: 24. godišnjica pada aviona na cazinsko naselje Mala Lisa (VIDEO)

“I još jednom se tresla Bosna, nebo nad njom u plamenu, zemlja natopljena krvlju i suzama, jedan 12-godišnji dječak mrtav. Dvanaest godina roditeljske ljubavi, brige, strepnje, nadanja, jučer je pokopana. Devet osakaćenih, desetak spaljenih i više oštećenih stanova, više desetina ljudi bez krova na glavom, strah, beznađe, užas, posljedice su u najkraćem posljednjeg četničkog raketiranja naše općine. I još jednom srpski smijeh u oči UN-u, UNPROFOR-u, svjetskim moćnicima, smijeh cijelom svijetu, Srbi mogu i smiju sve!"

Ovako je glasio početak teksta kojim je RTV Cazin započela reportažu 19. novembra 1994. godine, prije 24 godine, kada se srpski borbeni avion srušio u Cazinu.

Naime, u jeku najvećih ratnih dešavanja 1994. godine agresorski avion u preletu preko ovog dijela naše općine doslovno je zapeo za visoki dimnjak TKA “Incel”, potom izgubio kontrolu i udario u obližnju stambenu zgradu na Maloj Lisi.

Image

Epilog svega, pored uništenog jednog dijela zgrade, je skraćenje dimnjaka cc 10 metara, te nakrivljenje koje nas je dugo podsjećalo na ovaj nemili događaj. Nekoliko godina poslije toga, stanovnici Cazina, ali mnogobrojni prolaznici mogli su da vide nakrivljeni dimnjak koji nas je podsjećao na ratna dešavanja.

Međutim, ono po čemu Cazinjani najviše pamte ovaj tužni događaj jeste pogibija dvanaestogodišnjeg dječaka, Sabahudina Dine Semanića. Ovo prisjećanje treba poslužiti kao opomena da se ne zaboravi i ne ponovi.

Pogledajte video reportažu koju je snimila cazinska televizija te kobne godine.