2,4 miliona KM za industrijske zone

Za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinskopravnih odnosa u privrednim i poslovno-industrijskim zonama KS-a Vlada KS-a je planirala 2.434.565 KM, od čega su 500.000 budžetska, a 1.943.000 KM kreditna sredstva. Kako su istakli iz Ministarstva privrede, naknadno će za ove namjene biti usmjereno još 500.000 KM budžetskih sredstava.
 

Saobraćajnice

- Program podrazumijeva opremanje industrijskih zona pristupnim i priključnim putevima, snabdijevanje vodom, električnom energijom, gasom i kanalizacijom. Za projekte u industrijskoj zoni općine Ilidža planirano je 185.500 KM i to za sufinansiranje izgradnje mosta preko Zujevine u cilju objedinjavanja tri industrijske enklave sa putem i mostom. U općini Ilijaš za sve projekte obezbijedit će se 545.815 KM, i to za sufinansiranje izgradnje saobraćajne infrastrukture u industrijskim zonama Luke i Željezara te za asfaltiranje saobraćajnice u krugu industrijske zone Željezara Ilijaš. Biće sanirana saobraćajnica na relaciji podvožnjak - Stari Ilijaš, a nastavit će se gradnja saobraćajne mreže unutar industrijske zone Luke, riješit će se imovinskopravni odnosi i rekonstruisati saobraćajnica na relaciji podvožnjak - Stari Ilijaš, kazali su u Ministarstvu privrede.

Za izgradnju poslovnog sportskog centra i infrastrukture u općini Trnovo izdvojeno je 100.000 KM.

Za općinu Vogošća predviđeno je 415.000 KM, i to za sufinansiranje izgradnje saobraćajnice i mosta preko rijeke Vogošće, sa izmještanjem vrelovoda, kišne i fekalne kanalizacije i vodovoda, u cilju povezivanja nove industrijske zone i magistralnog puta M-18.

U općini Hadžići je za projekte obezbijeđeno 591.250 KM za sufinansiranje gradnje vodovodne i fekalne kanalizacione mreže u IZ Privredna zona Hadžići te izgradnju oborinske kanalizacije.

Rasvjeta

Za sufinansiranje projekta gradnje dijela primarnog sistema odvodnje oborinske vode - Trasa 3 za područje Briješća i poslovnih zona Bačići i Donje Telalovo polje te izgradnju kraka Ulice Rajlovačka cesta, odvodnju oborinske vode, rasvjetu i pješačke staze u općini Novi Grad osigurano je 400.000 KM.

Iznos od 200.000 KM namijenjen je projektima u općini Stari Grad, i to za sufinansiranje rekonstrukcije poslovne zone u Ulici Štrosmajerova, kao i za rekonstrukciju poslovne zone od Katedrale do Slatkog ćošeta.