25 ljudi poginulo u borbama u Nagorno-Karabahu

.
Ta regija je planinska enklava međunarodno priznata kao dio Azerbajdžana

 

U borbama u Nagorno-Karabahu poginulo je 25 ljudi, objavile su vlasti etničkih Armenaca te regije, gdje je Azerbajdžan pokrenuo ofenzivu, a dok Francuska poziva na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti, Turska kaže da je Baku bio primoran na akciju.

Poziv na prekid vatre

- Dosad je 25 žrtava terorističkog napada ...uključujući 2 civila - rekao je na X-u Gegham Stepanijan iz ureda za ljudskih prava te separatističke regije.

Azerbajdžan je danas pokrenuo ofenzivu na tu regiju koja je u njegovu sastavu, ali je naseljena pretežito Armencima.

Ta regija je planinska enklava međunarodno priznata kao dio Azerbajdžana, ali nastanjena je pretežito armenskim stanovništvom koje se početkom 1990-ih ratnim djelovanjem otrgnuo kontroli Azerbajdžana.

 

Ruska mirovna misija u Nagorno Karabahu pozvala je Azerbajdžan i armenske separatiste na "hitni" prekid vatre. Ruske mirovne snage također su objavile da provode evakuacije civila u "najopasnijim područjima" regije gdje je Azerbajdžan ranije pokrenuo veliku vojnu operaciju.

Evakuacija civila

- Tokom dana 469 osoba, uključujući 185 djece, evakuirano je prema mjestu gdje se nalazi ruski mirovni kontingent. Medicinsko osoblje pružilo je pomoć devetero ozlijeđenih građana, uključujući četvero djece - saopćilo je rusko ministarstvo obrane.