Sutra je 29. avgust, rođendan Povelje Kulina bana

Neka ovi redovi budu samo jedan zajednički poziv i obavijest za sve događaje u BiH i dijaspori, da posjetimo i uveličamo sve te događaje koji se organiziraju u ime 29. avgusta, rođendana Povelje Kulina bana.

„U ime oca i sina i svetog duha.

Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.“

 

Zvanični rodni list državnosti Bosne ali i Hercegovine, kako mnogu karakteriziraju Povelju Kulina bana, simbolično ili ne u istoj je sudbini u smislu odnosa vlasti, kao i zemlja čije višestoljetno postojanje svjedoči.

Koliko znamo o Povelji, kako smo je čuvali i kako je čuvamo, koliko je promovišemo i kako baštinimo naše naslijeđe, pitanja su koja moramo postavljati stalno kako samima sebi, tako i donosiocima odluka čija je zadaća najodgovorniji odnos prema ovom svjedočanstvu državnosti Bosne i Hercegovine.