34 migrantske porodice smještene u kamp Borići

migranti
U jutarnjim satima inspektori službe za strance Bosne i Hercegovine uz podršku službenika granične policije BiH, otpočeli su akciju u Bosanskoj Bojnoj pored Velike Kladuše.

Cilj je bio izmještanje migranata i izbjeglica koji su se nastanili u neuslovnim i pola izgrađenim kućama isključivo kako bi bili u blizini granice Hrvatske i mogućnosti da pređu u EU.

Zdravstvenu uslugu migrantima danas na terenu pružili su iz organizacije SOS Bihać.

Migranti i izbjeglice koji su danas bili izmješteni su pretežno bile porodice sa malom djecom. Prostori u kojima su ovi ljudi boravili su izuzetno nehumani, bez struje tekuće vode i osnovnih higijenskih uslova. 

Zamjenik direktora službe za poslove sa strancima BiH, Mirsad Buzar izjavljuje kako su u ranim jutarnjim satima izvršili navedene akcije izmještanja migrantskih porodica i izbjeglica. Navodi kako su u osam objekata pronašli ukupno 115 migranata od kojih je bilo 34 porodice sa malom djecom. 

Opasnost od zaraze zbog nepostojanja humanih uslova i higijene zabrinjava lokalno stanovništvo. Gomile su smeća koje migranti ostavljaju iza sebe a ova populacija u zadnje dvije godine stalno je prisutna u Bojnoj, navodi predsjednik mjesne zajednice. 

Lokalno stanovništvo smatra da je ovo uzaludna akcija jer se većina migranata i izbjeglica vrati na isto mjesto organizovano ili samostalno. 2