40 dana od kako sa nama nije Asmir Durić- Dajdžin

.

Tragični odlasci pojedinaca uvijek odjeknu u zajednicama u kojima žive, a Cazin su u proteklih dvije godine zaista toliko puta ispunili šok i tuga zbog takvih događaja. Prije 40 dana na bolji svijet smo ispratili Asmira Durića Dajdžinog.

Za Cazinjane je sasvim dovoljno kazati Dajdžin i ne treba dalje objašnjavati, čaršija zna svoje ljude. A, on je bio tipično dijete ove čaršije. Vrijedan i marljiv od najranije mladosti. Spreman na šalu i nasmijan uvijek, iako se za svog kratkog života suočio i s velikim tragedijama i životnim iskušenjima. Srdačan u pozdravljanju i susretima sa svima i u svakoj prilici. Srčan u pomaganju i podršci gdje god i kome god je trebalo.

Oni koji se bave humanitarnim radom znaju na koga su uvijek mogli računati, a koliko je dobrih djela sasvim spontano zadržavao u tajnosti. Odličan drug, reći će njegova generacija, ma raja najveća. Gospodin sa dobrim manirima i isto tako vrijedan džematlija. Ljudina, reklo bi se kratko po našem, a dobar i vrijedan čovjek za svoju zajednicu koja je sigurno s njegovim odlaskom izgubila puno. City Centar Cazin samo je jedan u nizu Asmirovih poslovnih projekata i naravno da on nije mjera njegovog ni poslovnog ni ljudskog uspjeha za života, ali oni koji su poznavali Asmira znaju da to nije bio samo poslovni projekat nego jedan od brojnih izraza ljubavi prema njegovom Cazinu.

Srčano vezan za svoju čaršiju želio je u njoj izgraditi i uspostaviti sve najbolje i najljepše, sve što ima i neki drugi evropski grad jer, to je taj cazinski nam. Onaj pozitivni i dobri duh koji ne ugrožava nikog, a želi dobrodošlicu svakom. Hajde da i mi ovdje imamo najbolje, nek nam je najljepše, neka nam svi dođu, nek je svima lijepo. To su neke nepisane motivacije koje žive u ljudima rođenim pod ovim nebom i naš Dajdžin je bio baš takav. Zbog toga je veliki gubitak za Cazin.

Ostaje nam utjeha da među nama živi još njemu sličnih, da ima Cazinjana čiji vedar duh nikakva vremena ne mogu slomiti. Ostaje vjera i nada da će njegova kćerka i sinovi biti isti kao njihov Asmir jer njegova Aida će sigurno pokrenuti brda i doline da to bude baš tako. Molimo Allaha da mu podari džennet, njegovim najbližima sabur i snagu u nošenju s tugom, a Cazinu da se uvijek rađaju i u njemu žive dobri i vrijedni ljudi kakav je bio Asmir Dajdžin.