Cazin: 400 hiljada KM na godišnjem nivou za poljoprivrednu proizvodnju

Opredjeljenje u poljoprivredi kao strateškoj odrednici razvoja Grada Cazina, već godinama se uspješno potvrđuje i u praksi, što ilustruju podaci o povećanju broja onih koji se bave poljoprivredom i intenziviranju proizvodnje u nekoliko sektora.

Godišnje se, u cilju pružanja kvalitetne podrške razvoju poljoprivrede, iz gradskog budžeta izdvaja oko 400 hiljada KM, a pozitivne efekte ovakvog pristupa lako je uočiti u svim indikatorima.

U Cazinu ima 3.195 registriranih poljoprivrednih proizvođača,  a po godišnjoj proizvodnji mlijeka Cazin zauzima prvo mjesto ne samo u Unsko- sanskom kantonu, već i u Federaciji BiH. Za razliku od drugih nivoa vlasti, s kojih se isplata poticaja uglavnom limitira velićinom zasada ili količinom proizvedenog mlijeka, Grad Cazin potiče poljoprivredu bez obzira kojeg obima ona bila. 

 Iako je u cijeloj državi trend odlaska mladih u inostranstvo, Zuhad Porčić, šef Službe za poljoprivredu, smatra da se u poljoprivrednoj proizvodnji to  ne osjeti u velikoj mjeri, jer dok se gase  jedna, otvaraju se nova poljoprivredna gazdinstva, kako prenosi RTV USK.

 I dok su poljoprivredni proizvođači godinama u problemima kad je u pitanju isplata poticaja s federalnog nivoa, u Službi za poljoprivredu Gradske uprave Cazin ističu da će ova oblast, i u godinama što dolaze, biti prioritet, jer i minimalna ulaganja u agrar postaju isplativa i rezultiraju novim zapošljavanjima i sveopćim napretkom.