44 pacijenta u Hitnoj- tri upućena na dalje liječenje

asd
44 pacijenta obratila su se za pomoć Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša, a tri su upućena na dalje liječenje. Dežurni doktori bili su Kasim Selman i Amra Zulić.

Od 26 pacijenata, koliko ih se javilo u COVID ambulantu sa sumnjom na zarazu korona virusom, jedan je upućen na Infektivni odjel Kantonalne bolnice dr. Irfan Ljubijankić.

– U protekla 24h na području naše općine jednom je narušen javni red mir. Krivičnih djela i saobraćajnih nezgoda nema prijavljenih, kazali su nam u Policijskoj stanici Velika Kladuša.

– „Vatrogasna jedinica nije imala poziva za izlazak na teren“ – rekao nam je dežurni Kapić.

– Elektronapajanje na području velikokladuške općine je stabilno.

– Prema informaciji iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, isporuka pitke vode je uredna.

– Kako nas informišu iz JKUP „Komunalije“, odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće teku prema planu.

Stanje na putevima i vremenski bilten:

 – U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona. Na pojedinim dionicama vidljivost je smanjena zbog magle ili niske oblačnosti. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine trenutno nema dužih zadržavanja.

 – Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Malo kiše može pasti prije podne i sredinom dana u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. U Hercegovini umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C, na jugu zemlje do 28°C.

– Biometeorološka prognoza je relativno povoljna. Uz ugodnije temperature zraka danju i ne suviše jako sjeverno strujanje, većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osoba osjetljivih na promjene biće slabije izražene. Neophodno je posvetiti nešto više pažnje odijevanju i zaštiti od nižih temperatura tokom jutarnjih sati, obzirom da će biti tmurno vrijeme, izraženije u unutrašnjosti zemlje. Mjestimično je moguća pojava magle, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom.

– Svjetski dan borbe protiv bjesnoće prvi je i jedini globalni dan djelovanja i osvještavanja za prevenciju bjesnoće. Obilježava se 28. septembra svake godine. Posljednji slučaj bjesnoće na području Velike Kladuše evidentiran je 2008. godine. Podsjetimo, i ove godine Veterinarska stanica Velika Kladuša na svom području djelovanja realizirala je akciju vakcinacije pasa i mačaka protiv bjesnoće. Radi se o redovnoj godišnjoj akciji koja se provodi s ciljem prevencije bjesnoće, koje se može prenijeti sa životinje na čovjeka i najčešće ima smrtonosne posljedice.