500 KM i više za opremanje školarca za novu školsku godinu

asd
Dok učenici uživaju u zadnjim danima raspusta roditelji ovih dana obavljaju posljednje pripreme za polazak njihovog školarca ili školaraca u školu.

Oni koji to nisu do sada učinili obilaze knjižare i druge radnje kako bi spremili svoje đake za početak nove školske godine. Knjige i školski pribor, odjeća i obuća, spisak je dugačak. Kad se to sve sabere za opremanje jednog đaka potrebno je čak i više od 500 maraka,  što je za one koji nemaju posao ali i za bh. plate previše, kažu nam roditelji koje smo zatekli u kupovini knjiga u knjižari „Tampeldo“ u kojoj se jedino mogu nabaviti udžbenici na području općine Velika Kladuša.

Manje novca za opremanje školarca će izdvojiti roditelji koji imaju školarce od prvog do četvrtog razreda, jer je za njih Vlada USK, tačnije resorno ministarstvo i ove godine obezbijedila besplatne udžbenike. Roditelji čija djeca pohađaju starije razrede, odnosno od petog do devetog samo za kupovinu knjiga, školskog materijala i ruksaka moraju izdvojiti od 350 do 400 KM, kaže Husein Dolić, vlasnik knjižare „Tampeldo“, Dolić ističe da su sa prodajom udžbenika krenuli još polovinom jula mjeseca kako bi se izbjegle gužve. Ove godine došlo je do blagog rasta cijena užbenika, ali je sigurno da će već iduće godine doći do jačeg poskupljenja udžbenika.

Komplet udžbenika za recimo 6. razred košta od 185 do 222 KM, što zavisi u koju školu učenik ide. Najskuplji je udžbenik stranog jezika čija se cijena kreće oko 25 KM, a cijena radnih sveski od 13 do 15 KM. Dolić kaže da većine udžbenika još ima i da se zadnja isporuka očekuje ove sedmice.