Velika Kladuša: 58 prvačića manje krenuće u narednu školsku godinu

Nakon što su okončani upisi prvačića u osnovne škole na području općine Velika Kladuša u predstojeću 2019/2020. školsku godinu, prvi pokazatelji govore da će u narednu školsku godinu krenuti 58 prvačića manje u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima iz 10 osnovnih škola s područja općine Velika Kladuša, broj prvačića koje su škole upisale u aprilskom upisnom roku je 387, a prošle godine taj broj je iznosio 445.

Neke od škola su zabilježile povećan broj upisanih prvačića kao što su osnovne škole „Crvarevac“, „Todorovo“ i „Todorovska Slapnica“, dok neke škole bilježe drastičan pad broja upisanih prvačića u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Tako je OŠ „Fadil Bilal“ Šumatac upisala samo 14 prvačića, dok ih je prošle godine bilo 32. Veliki pad bilježi i OŠ „Sead Ćehić“ Grahovo, gdje je za predstojeću školsku godinu na upis došlo 20 prvačića, a prošle godine ih je bilo 41.

Pad broja upisanih učenika u prve razrede u odnosu na prošlu godinu bilježe i „Prva osnovna škola“ sa 76 na 56, OŠ „25. novembar“ sa 78 na 69, OŠ „Donja Vidovska“ sa 25 na 18 i OŠ „Podzvizd“ sa 51 na 46 prvačića. OŠ „1. mart“ Vrnograč zasad ima upisanih 45 prvačića, što je neznatno manje u odnosu na prošlu godinu.

Većina škola očekuje da bi do početka nove školske godine u septembru moglo doći do naknadnog upisa određenog broja učenika, međutim taj broj neće bitno odstupati od trenutnih brojki.

 

Image