8. mart obilježava se i u Cazinu: Praznik borbe za ravnopravnost

Istina, iako ne kao ranijih godina, Cazin je danas bio u znaku 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Ovaj datum obilježava se širom svijeta, a nastao je kao vid borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Na ovaj dan podsjeća se na dugogodišnju borbu žena u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje osmosatnog radnog vremena, ujednačavanje plata za muškarce i žene, zaštita majki i uvođenje porodiljskog odmora.

Image

Prva Međunarodna ženska konferencija 1910. godine održana je u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin.

U našoj državi 8. mart je prvi put obilježen 1913. godine kada se u Sarajevu na proslavi okupilo blizu 2.000 žena svih vjeroispovijesti, iako su njihova prava bila minimalna.

Image

Vremenom se, ipak, izmijenio način obilježavanja 8. marta, pa tako ovaj praznik širom svijeta danas većinom predstavlja priliku muškarcima, ali i pripadnicama ljepšeg spola, da kroz kupovinu poklona i cvijeća iskažu ljubav i poštovanje prema voljenim ženama.

Image

Na simboličan način i u Cazinu je obilježen ovaj datum. Može se primijetiti da je štandova s cvijećem dosta manje nego ranijih godina, ali sudeći prema nasmiješenim ženskim licima, pokloni i lijepe želje nisu izostali.

Ipak, građanke Cazina ističu da je njihov svaki dan koji osjećaju svojim, pa je tako i ovaj jedan od posebnih, ali pažnju, poštovanje, razumijevanje i ravnopravan odnos s muškarcima očekuju svih 365 dana u godini.