93. samostalna izložba bužimskog umjetnika Seada Emrića postavljena u Sloveniji

Bužimski umjetnik Sead Emrić postavio je svoju 93. samostalnu izložbu u galeriji Lična Hiša u Sloveniji.

U galeriji Lična Hiša postavljena je izložba recentnih slikarskih platana iz umjetničkog opusa SUMMA BOSNIACA.

Na otvoru izložbe su govorili domaćini Polona i David Ličen.

Povodom obilježavanja 16. godišnjice rada galerije Lična Hiša nastupali su i učenici i profesori muzičke škole Vinko Vodopivac iz Ajdovščine.

O Emrićevom likovnom djelu u prigodnom katalogu izložbe pisala je likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

"Sead Emrić, likovni umjetnik iz Bosne, uvijek se rado voli vratiti u Sloveniju. Kod nas je imao više uspješnih izložbi i predstavljanja. U slikarskom govoru izražava ideje koje proizlaze iz njegovog otkrivanja, poznavanja i praćenja povijesti i kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Povezuje sve to bogatstvo prošlosti u višestruki konglomerat koji teži apstrakciji, ali mi u njegovoj umjetnosti još uvijek otkrivamo pejzaž i elemente mrtve prirode. U pogledu umjetnosti njegova su djela vrlo plemenita. Ona ne predstavljaju samo doprinos kulturnom bogatstvu njegova miljea, već i autorov originalni dijalog svega toga sa zapadnoeuropskim umjetničko-povijesnim stilovima, među kojima osjećamo art nouveau, secesiju i druge. Višeslojene tehnički, filigranski i umjetnički izrađene kreacije spajaju se u jedinstvene kompozicije i skladno uravnotežuju i kombinuju dva različita esprija.

Boje su sa kulturološkim duhom, sa moćnim bojenim vrijednostima među kojima je obavezna crvena i zlatna nadopunjena fluidnim crtežom.

Posebnost njegovog rada je i u bogatim strukturama koje na epidermalnoj ravni daju poseban šarm i pokazuju bogatstvo umjetničkih rezultata. Na slikarskoj površini boje također dobivaju nove vrijednosti.
Ispod epidermalnog sloja njegovih slika žive simbolička značenja i vječito aktuelne poruke.