Abazović: EU ne može biti potpuna bez zemalja zapadnog Balkana

.
Biti prvi na listi za prijem u EU jeste dobro, ali nije dovoljno, rekao je

 

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović učestvuje na panelu Antalijskog diplomatskog foruma „Putevi do mira i prosperiteta – pomiriteljski dijalog na Balkanu“, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za zapadni Balkan, Biserom Turković, ministarstvom vanjskih poslova BiH, Donikom Gervalom – Švarc, iz ministarstva vanjskih poslova Republike Kosovo i Bujarom Osmanijem iz ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

Na pitanje za koje je država prioritetno da uđe u EU, Miroslav Lajčak je istakao da je svakako Crna Gora.

- Svakako da ima mnogo političkih kriza koje treba razmotriti i riješiti, pogotovo kada je u pitanju BiH, ali pristupanje Evropskoj uniji temi koja je uvijek aktuelna - rekao je Lajčak, prenosi Antena M.

Ponavljanje greške

Donika Gervala-Švarc rekla je da se Republika Kosovo saosjeća sa Ukrajinom i da apsolutno osuđuje rusku invaziju na ovu zemlju. 

Bujar Osmani, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije ocijenio je da se svijet apsolutno promijenio i da je, čini mi se, nikad složeniji. 

Dritan Abazović rekao je da iskustva iz historije Balkana treba da posluže i Evropskoj uniji, ali i Rusiji i Ukrajini da ne ponavljaju istu grešku.

Važnost NATO-a

- Biti prvi na listi za prijem u EU jeste dobro, ali nije dovoljno za Crnu Goru. Ako nemamo način i mogućnost da napredujemo, neko će iskoristiti i koristiti nas za svoje ciljeve i interese - istakao je Abazović.

On je ocijenio da Evropska unija ne može biti potpuna i jedinstvena bez zemalja zapadnog Balkana. Kako kaže, potrebno je da EU nastavi sa proširenjem jer upravo sve ove krize apsolutno su dokaz da je sada pravi momenat da EU postane nikad jača.

- Sada tek naši građani razumiju zašto je važno biti dio NATO-a, ali sada isto tako vide da je jako važno biti i dio EU - rekao je Abazović.

FOTO: SCREENSHOT