Abdurahman, Nihad i Mehmed, tri najbolja druga, tri šehida: Vrbas ih otrgnuo Allahovim emerom

Home

Abdurahman, Nihad i Mehmed, tri najbolja druga, tri šehida: Vrbas ih otrgnuo Allahovim emerom


Tačno prije sedam dana, u ovaj sat, kod Jajca su smrtno stradala tri mladića: Abdurahman, Nihad i Mehmed. Pošli su bili prema Banja Luci, u zijaret Ferhadiji. Sletjeli su s puta i Vrbas ih je otrgnuo, Allahovim emerom.

Piše: Muhamed ef. Velić

Još uvijek smo tužni zbog toga i samo Allah zna kada ćemo se devranisati od te boli, a, naravno, najteže je porodicama ovih mladića, Allah da im svoju milost, pomoć i sabur podari. No, razmišljam o njihovoj pogibiji i razgovaram o tome s ljudima koji su ih znali.

Njih su trojica bili najbolji drugovi, još iz školskih klupa su bili nerazdvojni. Nihad je bio i sportista, mislim da je imao i položen crni pojas u karateu, Abdurahman je bio više profiliran u intelektualnom angažmanu, pisanju i prevođenju naučnih i vjerskih tekstova, a Mehmed je završio elektrotehniku nakon medrese i trebao je početi raditi dan nakon utapanja. Ali, njegova nafaka je bila ahiretska i dženneska. Njih su trojica bili najbolji drugovi. Znali su gotovo sve svoje tajne. Međutim, samo je Nihad znao plivati, a on je i vozio auto.

Kada su sletjeli u jezero, to je utapanje bilo relativno brzo, čovjek-očevidac koji je obavijestio policiju, vidio je da je jedan od njih u jednom trenutku isplivao na površinu i zvao u pomoć. To je bio najvjerovatnije Nihad, jer je samo on znao plivati. I bio je dobar plivač. A Abdurahman i Mehmed nisu znali plivati. To je znao i Nihad. Budući da je on znao plivati i da se već izvukao iz auta na površinu, znao je za svoje drugove, koji su ostali zarobljeni u autu pod vodom, da ne znaju plivati. Vratio se ponovo u mutni Vrbas i kumulaciju da ih pokuša spasiti. Nije se više pojavljivao. Ostao je s njima zauvijek.

Tri najbolja druga. Tri šehida.

Nihadova majka je zvala ove druge porodice da traži halala od njih za svoga Nihada, jer je on bio vozač, osjećala je veću odgovornost. Duša draga vjernička, i u času nemjerljive boli, ona misli o tome. Rekli su joj da su oni sada svi kao jedna porodica i da je tako Allah odredio i da tu nema ničije krivice niti odgovornosti.

Sedam dana nakon nesreće i utapanja, tijela Nihada i Mehmeda još uvijek nisu pronađena. Abdurahmanu smo klanjali dženazu u utorak, a sada se molimo našem Gospodaru, u ovim danima posta i noćima nafila, da se pronađu i tijela Nihada i Mehmeda, pa da i njima klanjamo dženazu i upotpunimo svoj dug prema njima.

Amin.

Gospodaru naš, sastavi u najljepšem Džennetu i u najljepšem Društvu ova tri ahbaba: Abdurahmana, Nihada i Mehmeda! Porodicama podari sabur i sačuvaj nas iskušenja koja ne možemo podnijeti!

Allahumme amin.

 

 

(Cazin.NET)

Tagovi
Objavio: Ned, 28/05/2017 - 13:01

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top