Ademović o zakonu Vlade FBiH: Moramo izbjeći "vještačku komu" pravnog života

ofogo
Pravni ekspert i advokat Nedim Ademović osvrnuo se u razgovoru za Klix.ba na Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koronavirusa koji je jučer Vlada FBiH uputila u proceduru.

Prijedlogom je, kaže, između ostalog, propisano da se prekidaju rokovi zastare razreza, naplate i povrata poreznih obaveza, te svi drugi rokovi koji su propisani u vezi sa porezom na dobit u FBiH. 

 

Osim toga, predviđen je moratorij na sve upravne, parnične, vanparnične i izvršne postupke koji se tiču tema koje su obuhvaćene ovim interventnim zakonom, iako, kako kaže, ova zadnja konstatacija nije baš jasna iz teksta Prijedloga zakona. 

 

"Ako je tačno moje tumačenje, to znači da se prekidaju, svi postupci koji se tiču subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, obaveze plaćanja akontacije poreza na dobit, obračuna i naplate zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerilačkim odnosima, te prinudne naplate. Nadam se da se ne misli na privatne pravne odnose", kazao je Ademović.

 

Kako dalje navodi, pod pretpostavkom da je tačno njegovo tumačenje, s tačke gledišta "pravnog života“, prijedlog, sa ovim ograničenja samo na pojedine teme, većinom poreske i druge javnopravne prirode, ima smisla. 

 

"Naime, takve intervencije odgovaraju naslovu tog zakona koji nas upućuje na njegov cilj, a to je ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica koronavirusa. Iskustva svijeta, drugih država i društava, pa i nas samih, do sada su nas navela na dva apsolutno tačna zaključka. S jedne strane, sve mjere – adekvatne, primjerene, proporcionalne, pravilno odvagane – opravdane su ako imaju za cilj suzbijanje i kontrolisanje pandemije", kaže Ademović.

 

S druge strane, dodaje on, i država i društvo kao cjelina moraju preduzeti sve kontramjera da se svakodnevni život održi u funkciji, da ga se ne uvodi bez potrebe u stanje vještačke kome. To se, posebno, odnosi na privredu, ali ovaj put, naglašava, i na pravni život.

 

"Ako umrtvimo pravni život i 'čekamo' da svane dan bez pandemije, moramo znati da smo već sada mrtvi. Sudovi, notarijat, advokatura, pravobranilaštvo, uprava i svi drugi učesnici u „pravnom životu“ moraju nastaviti raditi. Opravdano je, naravno, da se zabrane radnje koje su visoko rizične. Međutim, sve što se može izvesti i raditi uz mjere opreza (održavanje higijene, izbjegavanje socijalnih kontakata i td) ili uz nova tehnološka rješenja (telefonske konferencije, on-line rad, video-konferencije…), ne smije biti odloženo", napomenuo je Ademović.

 

Naravno, napominje on, uz svo razumijevanje za strah, neizvjesnost, nelagodu i poteškoće, moramo naći dodatnu snagu i volju, uložiti nužan napor, biti mudri i inteligentni, pa nastaviti raditi u „doba korone“ na način da u svakodnevnom postupanju, i privatno i javno, mi izolujemo korona virus, a ne da korona virus izoluje nas.

 

"Jer, kada svane dan bez nesreće i pandemije, shvatićemo da buđenje iz vještačke kome nije ni besplatno niti bez posljedica. Ukoliko ne održimo život vitalnim, uključujući i pravni život, i država i društvo biće još siromašnije, a rane nanijete etno-nacionalizmom, korupcijom, nerazvijenošću i neprosvećenosti, demografskom devastacijom, krvariće još žešće. Bolno će nam biti vraćanje u stanje normalnosti, možda i nemoguće. Zato, moramo izolovati virus i nastaviti raditi", istaknuo je Ademović.