Admir Katica pod lupom Tužilaštva

admir
Admir Katica, smijenjeni ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, nalazi se pod lupom Tužilaštva Kantona Sarajevo, saznaje „Dnevni avaz“.

Pismo podrške

Ova pravosudna institucija provjerava ga na osnovu pisma podrške smijenjenom komesaru MUP-a KS Mevludinu Haliloviću, a koje je stiglo na adresu ove institucije.

U pismu se navode brojne nezakonitosti u periodu od 2008. do 2013. godine dok je Katica bilo savjetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH zajedno s Kemalom Ademovićem. Za ove nezakonitosti se saznalo tek prošle godine, zbog čega su tužioci i započeli s provjerama.

Ova informacija nam je potvrđena i u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, koje je 19. septembra prošle godine izdalo zahtjev broj (T09 KTAPO 0142113 19) za prikupljanje informacija i dokumentacije Federalnoj upravi policije.

U zahtjevu, koji je u posjedu „Avaza“, FUP-u je naređeno da prikupi svu dokumentaciju koja se odnosi na rad u Komisiji za izradu i implementaciju dokumenta „Polazne osnove strategije drumskog saobraćaja za period 2008.-2013.

Provjeravaju se navodi iz pisma kako je za ove potrebe bez ustavne i zakonske nadležnosti utrošeno nekoliko miliona KM, a da je samo za ovu strategiju Vlada FBiH izdvojila 50.000 KM, iako se radilo o plagijatu.

U pismu koje Tužilaštvo provjerava tvrdi se da je riječ o jednom od magistarskih radova koji je finansiran iz zajma Svjetske banke.

Bili na Pravu

Također, u pismu koje je predmet provjera navodi se da je FMUP u tom periodu utrošio i ogromna novčana sredstva za specijalistički studij na Pravnom fakultetu u Sarajevu u iznosu od 532.800 KM (akt FMUP 01-115 od 20. aprila 2008. godine) za edukaciju 72 državna i policijska službenika u oblasti organiziranog kriminala, među kojima je bio i Katica.

Istaknuto je da je novac utrošen, a da mnogi koji su pohađali ovaj specijalistički kurs uopće nisu radili niti rade na organiziranom kriminalu.

Bio urednik biltena ’Stop’

Provjeravaju se i navodi kako je protupravno pokrenut bilten FMUP-a „Stop“, čiji je urednik bio Katica.

Istaknuto je da je ovaj bilten imao tri lista, izdat tri puta, a utrošeno je stotine hiljada KM.

Bilten je, na kraju, ugašen jer je utvrđeno da ne postoji pravni osnov za njegovo izlaženje.