Admir Mujanović: Država nema pravo reketirati, ona prvo mora organizirati sistem u turizmu

U javnosti je očigledna hajka na one ljude koji su se samoorganizirali u turizmu, na one koji žele svojim resursima i umijećem jačati ovu veoma važnu granu privrede. Izgleda da je nečija namjera da ruši jedinu od pozitivnijih priča koja se dešava posljednjih godina u Bosni i Hercegovini, a to je očigledan razvoj turizma.

Svake godine bilježi se ogroman rast posjeta u Bosni i Hercegovini, povećan je broj boravaka i noćenja, ogroman je rast broja novih reprezentativnih objekata u privatnom vlasništvu, objekata kojima se dive i u čemu uživaju građani iz cijelog svijeta. Sa druge strane država nije uradila ništa po pitanju stvarnja uslova za razvoj turizma, pogotovo u FBiH u kojoj je sticajem okolnosti trenutno više kapaciteta i mogućnosti. Svi građani i posjetioci jedino što mogu vidjeti, a da je zasluga vlasti, jeste famozni informativni kiosk u Sarajevu, plaćen oko 250 000 KM novcem svih građana, što ja realno deset puta skuplja investicija od stvarne vrijednosti. Također, tu je i sramna diskriminacija na sarajevskoj žičari gdje organizator transporta tom žićarom domaćim posjetiocima naplaćuje jedan iznos za kartu, a stranim drugi iznos. Nigdje u našim gradovima nema jasno istaknutih turističkih karata, nema informativnih panela a kamoli lcd sistema koji emitiraju vizualnu prezentaciju ponude i informacije. Putokazi su ili uništeni ili ih vrlo malo ima. Kada je u pitanju prijevoz i problematika zbog koje reagujem, postavljam pitanje onima koji žele reketirati turističke radnike: Čime bi se turista mogao voziti osim u raspalim trolejbusima, tramvajima ili autobusima?

Podsjećam da država od turizma, kao u ni jednoj drugoj grani ima višestruku korist i zbog toga mora imati poseban odnos prema svakom segmentu kao što su sistemi plaćanja boravišnih taksi, potrošnja po osnovu usluge, po osnovu potrošnje i svega onoga zbog čega turista ostavlja novac u ovoj zemlji. Tu je naravno PDV kojeg ubire država a upravo ona nije napravila ni jedan uslov, pri tom želi da reketira one koji su se samoorganizirali i podižu ovu granu privrede. Svakako, poštivanje zakona je neminovno i nelegalan rad je nedopustiv ali adekvatno uspostavljen rad inspekcija i razvoj turizma moraju biti u fokusu svake vlasti na svim nivoima. Da bi napatili novac prvo se mora osigurati pravni okvir za transparentan rad, pa onda tražiti ubiranje poreza i eventualno kažnjavati one koji se bave nečim što se zove rad na crno.

Nije istina da prevoznici masovno voze nelegalno. Jedno vozilo angažovano od agencije ne može izaći na ulicu ako nije u sistemu. Svi ti prijevoznici su vezani ugovorima sa turističkim agencijama, a agencija mora poslovati u skladu sa zakonom i samim tim mora angažirati legalnog prijevoznika. Stanje zaista nije toliko alarmantno i ova hajka govori da je nekome u cilju da podiže negativnu atmosferu i ruši ono što saomorganizirajući pojedinci mukotrpno izgrađuju. U uređenim državama prvo morate dati da bi nešto dobili, što je normalan pristup osim u našem turizmu. Primjer govori da jedan turista putuje pet sati od Sarajeva do Bihaća ili do Mostara, oko dva sata. Da je država stvorila uslove, odnosno adekvatnu infrastrukturu, normalno bi bilo se taj put pređe, npr do Bihaća za sat i trideset minuta a do Mostara za četrdeset i pet minuta, “ Izjavio je Admir Mujanović, član Glavnog odbora Nezavisnog bloka povodom najava da će porezni inspektori zaustavljati vozila koji prevoze putnike do turističkih destinacija i izricati žestoke kazne.

(Press služba Nezavisni blok)