Adnan Hadrović: Rusija stvorila ustavne pretpostavke za korištenje nuklearnog oružja

.
Mislim da zahtjev Ukrajine da bude primljena u NATO neće proći, jer to bi značilo uvlačenje NATO-a u direktan sukob, kazao je Hadrović

 

Rusija je danas i zvanično anektirala okupirane dijelove Ukrajine, što smo u razgovoru sa Adnanom Hadrovićem, savjetnikom za globalnu sigurnost Instituta za međunarodni utjecaj u Vašingtonu, najavili prije desetak dana. Hadrović očekuje da Rusija sada u dijelu Ukrajine stvori situaciju zamrznutog konflikta.

- Ukraina je zaustavljena na njenom putu ka EU i NATO, od čega je svakako bila odustala i prije agresije. Daljnje napredovanje Ukrajinaca se sada po Ustavu Rusije smatra agresijom i otvara mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u slučaju potrebe, odnosno nastavka kontraofanzive ukrajinske vojske. Okupirane oblasti Rusija sada stvara svojim teritorijem, bez obzira što se radi o nelegalnoj odluci, suprotnoj međunarodnom pravu, te po Ustavu ima mogućnost korištenja nuklearnog naoružanja - kaže Hadrović.

On ne očekuje da Ukrajinci zaustave pokušaje da vrate okupirane teritorije, te da će to produbiti tenzije, kojima doprinosi i energetski rat koji će trajati i tokom zime.

- Mislim da zahtjev Ukrajine da bude primljena u NATO neće proći, jer to bi značilo uvlačenje NATO-a u direktan sukob, a to se od početka pokušava izbjeći. U ovom trenutku logičnijim mi se čini da, zbog prevencije svih oblika destabilizacije, BiH bude primljena u NATO - ističe Hadrović. 

FOTO: FACEBOOK