Advokat: Optuženik za zločine u Srebrenici pokušao prerezati vene

Prvo suđenje za zločine u Srebrenici koje se odvija u Beogradu odgođeno je nakon što je advokat jednog od optuženih rekao da je njegov klijent pokušao prerezati vene.

Vladan Stefanović rekao je Višem sudu u Beogradu da je njegov klijent Dragomir Parović – jedan od osmorice optuženika za zločine počinjene u selu Kravica u julu 1995. godine – pokušao prerezati vene te da se sada nalazi u bolnici.

“Prema mojim nezvaničnim saznanjima, Parović je pokušao prerezati vene prije deset dana… trenutno se nalazi na psihijatrijskom odjelu”, rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da nema nikakvih materijalnih dokaza o prijemu u bolnicu, jer je tek saznao o onome što se desilo u ponedjeljak. Dodao je da mu je informacije o Paroviću prenijela bivša žena optuženog, te predložio da Sud pokuša dobiti informacije od bolnice.

Predsjedavajuća sutkinja Mirjana Ilić je rekla da su se ročišta na ovom suđenju stalno odgađala jer optuženi – uključujući Parovića – tvrde da su bolesni.

Ilić je naredila da se Parović privede na naredno ročište.

Prije odlaganja ročišta, desio se verbalni sukob između Vojislava Šešelja i predstavnika udruženja žrtava. Šešelj, koji je osuđen za ratne zločine u Haagu, rekao je da nije postojao plan ubistva 1.300 Bošnjaka u Kravici.

Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić optuženi su da su organizovali i učestvovali u strijeljanju više od 1.300 bošnjačkih civila u poljoprivrednom skladištu u selu Kravica blizu Srebrenice u julu 1995.

Ubistva u skladištu u Kravici su jedan od masakara koje su počinile srpske snage nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, a koji su rezultirali smrću oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Do sada je identifikovano više od 1.300 civila koji su masakrirani u Kravici.

Prethodno je Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv Milidragovića i Golijanina za genocid, ali ih nije moglo uhapsiti jer su živjeli u Srbiji. Nakon što su 2013. godine Srbija i BiH potpisale protokol o saradnji u procesuiranju ratnih zločina, Tužilaštvo BiH je proslijedilo dokaze u Beograd.

Prema optužnici koju je podnijelo Tužilaštvo BiH, Milidragović, bivši komandir voda Centra za obuku “Jahorina” pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, i Golijanin, bivši zamjenik komandira voda u Centru za obuku “Jahorina”, počinili su genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995.

Međutim, srbijansko tužilaštvo je reklo da nije moglo dokazati optužbe za genocid koje su podnijeli tužioci iz BiH, pa je umjesto toga ove osobe optužilo za počinjenje ratnog zločina.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, Srbija ne prihvata da su srebrenički masakri predstavljali genocid, objavio je BIRN BiH.