Aeroklub Prijedor se oglasio o nesreći u kojoj su stradali Ljubiša Aramanda i njegova kćerka Andrea

sa
Njih dvoje su sahranjeni u utorak, a tada je bio i proglašen dan žalosti u Prijedoru

Posljednji dan 2022. godine obilježila je tragedija u Prijedoru kada su u padu sportskog aviona stradali instruktor letenja Ljubiša Aramanda i njegova kćerka Andrea. 

Njih dvoje su sahranjeni u utorak, a tada je bio i proglašen dan žalosti u Prijedoru. Povodom te nesreće oglasili su se iz aeruokluba Prijedor.

 Posljednjeg dana prošle godine, u udesu našeg aviona Citabria, registarskih oznaka E7-PDH, porodica Aramanda izgubila je dva svoja člana, a Aeroklub "Prijedor" jednog od svojih stubova – nastavnika jedriličarstva, pilota, rukovodioca Jedriličarske sekcije i člana Upravnog odbora. Pretrpjeli smo veliki gubitak – emotivni, kadrovski i gubitak jednog vazduhoplova, a sudeći po glasinama i neistinitim interpretacijama udesa u prijedorskoj javnosti, s kojima se na žalost svakodnevno suočavamo, na putu smo da izgubimo i ugled koji već 70 godina uživamo u vazduhoplovnoj porodici Regije.

Zbog toga smo prinuđeni da se u sadašnjoj, najtragičnijoj situaciji u istoriji Kluba, obratimo javnosti ovim saopštenjem. Kako zbog delikatnosti situacije, tako zbog zakonskih ali i moralnih normi koje nas obavezuju - naveli su u saopćenju.

Dodali su da se ne bave pitanjima i uzrocima nesreće, da se tim bavi zakonodavstvo Bosne i Hercegovine.

- Otkrivanje mogućih uzroka, na bazi analize činjenica i izjava svjedoka, treba da završi Komisija za provođenje istrage uzroka vazduhoplovnih nesreća, organ Ministarstva komunikacija i transporta BiH, koja je već izvršila preliminarni uviđaj na mjestu udesa i čiji rad je u toku.

Mi se u ovom saopćenju ograničavamo samo i jedino na fakta”, s jedinim ciljem nepristrasnog informisanja javnosti o činjeničnom stanju - poručili su iz aerokluba Prijedor.