Afera "Respiratori": Iz Tužilaštva BiH nema informacija o imenima osumnjičenih

FUCZ
“Službeno nisam saslušan” - rekao je Fikret Hodžić u intervjuu za Face televiziju, referišući se na predmet Tužilaštva Bosne i Hercegovine u čijem je središtu njegova firma Srebrena malina i nabavka 100 respiratora kupljenih javnim novcem u jeku pandemije koronavirusa.

U svojstvu svjedoka za sada je salušano nekoliko osoba, uglavnom - službenika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. U međuvremenu je u zgradi vlade izvršen pregled i izuzimanje određene dokumentacije i materijala, te dva mobilna telefona. Hodžić otkriva da je spisak medicinske opreme uputio ne samo Federalnoj upravi civilne zaštite već i Vladi Federacije BiH.

“Poslao sam im ono što ja mogu da obezbjedim sa specifikacijama svih tih proizvoda i cijenama. Cijene su rasle iz minute u minutu. U ovom poslu nije bilo nikakvih namještenih talova između mene, drugog ili trećeg lica. Jedini razlog zbog kojeg sam ja dobio ovaj posao je taj što oni nisu imali drugo rješenje osim mene. Samo sam ja – taj koji je mogao u tom trenutku obezbijediti određenu količinu respiratora i po cijeni koja je njima odgovarala", rekao je Hodžić.

I zaista - zvučalo je kao da je premijer Fadil Novalić dobro upućen u ono što je 25. aprila 2020. godine stiglo na sarajevski aerodrom uz konstataciju da je respiratore u vrijednosti od 10 i po miliona maraka za potrebe zdravstvenog sistema kupila federalna Vlada. Kasnije je od tog stava reterirao.

“Ovo je respirator koji snabdijeva dva pacijenta odjednom, dakle – što bismo rekli dupli. Sa naših 250 kojih imamo, ovo sada predstavlja mogućnost 450 pacijenata i približili smo se tom evropskom standardu na hiljadu stanovnika", rekao je 25.4.2020. Fadil Novalić, premijer FBiH.

Proizvođač respiratora je firma iz Pekinga, a novac sam uplatio firmi u Šangaju koja je bila posrednik u prodaji, preostalih 20 respiratora nalaze se na aerodromu u Pekingu, ispričao je još Hodžić u intervjuu za TV Face.

“Postoji struka koja je odabrala taj respirator. - Ko je odabrao? Ne znam, ja u to nisam upućen uopće. U ugovoru kojeg sam ja potpisao stoji da je neko odobrio nabavku respiratora koje sam ja dovezao u BiH. Dakle, ja sam dovezao ono što je neko rekao da trebam da dovedem", ispričao je Hodžić.

No, podsjetimo da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na osnovu nalaza vještaka saopštilo da korištenje nabavljenih ventilatora nije preporučeno u jedinicama intenzivne terapije.

“Predmet je postao toliko javan da Tužiteljstvo BiH neće imati smjelosti da bilo šta do čega bi javnost mogla doći - uradi pogrešno. Mislim da oni zapravo rade sa velikim oprezom dajući prioritet ovom predmetu i trebamo sačekati rezultate", kazao je Vlado Adamović, advokat, 12. aprila 2020. godine.

Iz državnog Tužilaštva još uvijek nema zvaničnih informacija o imenima osumnjičenih osoba u predmetu “Respiratori”. A govoreći o respiratorima Fikret Hodžić je rekao da je na nabavku ponosan i to u vrijeme kada je obavještajna služba Mosad nabavljala za Izrael.