Afera "Respiratori": U Tužilaštvu BiH saslušan šef carinske ispostave Aerodroma Sarajevo

respiratori
Vehid Sadiković iskaz dao na okolnosti nestanka originalne dokumentacije o uvozu 80 respiratora iz carinskog terminala

 

Tužilaštvo BiH uputilo je jučer žalbu Sudu, koji je ranije donio rješenje kojim se ukidaju mjere zabrane osumnjičenima u aferi "Respiratori" Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću i Fahrudinu Solaku. U žalbi tužioci traže da Sud osumnjičenima produži mjere zabrane za još mjesec. O svemu su upoznati i advokati i čeka se izjašnjenje odbrane.

Sud u ovom slučaju ima rok od tri dana da donese odluku. Prije tri dana ukinuo je rješenje jer se tužioci nisu na vrijeme izjasnili. Mjere zabrane su bile na snazi puna dva mjeseca. Novaliću, Solaku i Hodžiću ranije su bile određene mjere zabrane sastajanja i komuniciranja sa svjedocima i suosumnjičenima koje su sada ukinute.

Njih trojica su osumnjičena u aferi "Respiratori" za uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH u vrijednosti od 10,5 miliona KM. Zajedno s njima sumnjiči se i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH.

No, Tužilaštvo i dalje aktivno radi na ovom slučaju. Upravo je to jedan od razloga zašto traži da se osumnjičenima produže mjere zabrane, a sve s ciljem da neometano može postupak privesti kraju. Saznajemo da je u Tužilaštvu BiH nedavno saslušan i Vehid Sadiković, šef Carinske ispostave na Sarajevskom aerodromu.

On je iskaz dao na okolnosti nestanka originalne dokumentacije o uvozu 80 respiratora iz carinskog terminala. Iako je Uprava za indirektno oporezivanje ustvrdila da je sve ustupljeno, tužioci imaju druge informacije.

Zbog toga je Sadiković i davao iskaz, a sve radi pojašnjenja „izgubljene“ originalne dokumentacije. Tužilaštvo je prije toga dobilo kopirane dokumente, jer je UIO, navodno, čekao sudsku naredbu. Istraga u ovom predmetu je, saznajemo, pri kraju.

U Tužilaštvu je već saslušano više od 20 svjedoka. Iskaze su dali Hasan Ganibegović, bivši šef Novalićevog ureda, kao i sekretarka Vlade Edita Kalajdžić.

Iskaz u svojstvu svjedoka dali su među prvima Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH, Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Mustafa Kadribegović, aktuelni v. d. direktora FUCZ-a, Ana Bavrka, bivša misica i TV voditeljica koja je “pomogla” Hodžiću da dobije dozvolu za uvoz opreme. Saslušan je i Naser Orić.