Agan Bunić (SBB) novi predsjedavajući Skupštine USK-a

Nakon održane pauze zastupnici Skupštine Unsko-sanskog kantona vratili su se u skupštinske klupe kako bi izglasali treću tačku dnevnog reda – izbor predsjedavajućeg i njegovog zamjenika.

Već na početku današnje sjednice na kojoj je ipak oformljena nova skupštinska većina pojavili su se problemi. Naime, zastupnici Laburističke stranke, a koji su se izjasnili kao Hrvati, nisu se mogli dogovoriti ko će biti predsjednik Kluba Hrvata. U Skupštini USK-a svega su dva hrvatska zastupnika, i to Razim Halkić iz SDP-a i Anel Šahinović iz Laburističke stranke.

U nastavku sjednice, nakon duge i žustre rasprave, parlamentarna većina u Skupštini USK-a izglasala je Agana Bunića (SBB) za novog  predsjedavajućeg Skupštine USK i Razima Halkića (SDP) za zamjenika predsjedavajućeg.

Odluka je usvojena sa 16 glasova za, 12 protiv i jedan zastupnik je bio suzdržan.

Bunić je u mandatu 2012-2016. bio načelnik Bužima, kao kadar SDA, ali je, nakon što nije dobio podršku glasača za novi mandat na posljednjim lokalnim izborima, napustio ovu stranku i prešao u SBB.

Laburist Anel Šahinović kaže da je obespravljen kao Hrvat. Pisat će Ustavnom sudu i Saboru RH

Podsjećamo, novu većinu u Skupštini USK činit će ASDA-POMAK Zajedno, SBB, NB SDP i Naša stranka, dok će u opoziciju SDA, Laburisti i DF. Zanimljivo je da SDA, i pored najvećeg broja mandata, nije uspjela oformiti novu većinu. Naime, niko od stranaka u Krajini, osim Laburista, nije htio u koaliciju sa SDA.