Aida Baručija: 9. januar je simbol početka agresije, etničkog čišćenja i genocida

Zastupnica Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini BiH, danas je Facebook statusom skrenula pažnju na simboluku obilježavanja 9. januara, kao Dana BH entiteta RS. Status prenosimo u cjelosti:

9. januar je simbol početka agresije, etničkog čišćenja i genocida, čiji nalogodavci i egzekutori su u Hagu osuđeni na preko 1000 godina zatvora. Nijedan defile, izvrtanje činjenica, relativizacija i negacija zločina to neće promijeniti.

Budući da se radi o datumu koji je proglašen neustavnim pred Ustavnim sudom BiH, uz isti stav Venecijanske komisije, odgovornost za nelegalnu proslavu Dana Republike Srpske snose sve domaće institucije nadležne za provođenje sudskih presuda i očuvanje ustavnog poretka, kao i međunarodne institucije nadležne za očuvanje mira i sigurnosti, prvenstveno Visoki predstavnik. Očito je da se u ovom slučaju sudske presude grubo krše, niko ne odgovara, i svakako neće prestati u budućnosti, sve dok se odgovorni adekvatno ne sankcionišu.

I sami građani entiteta Republike Srpske trebaju shvatiti da je ovo obična šarada i zamazivanje očiju, dok žive sve lošije i sve masovnije napuštaju Bosnu i Hercegovinu, glorifikacija ratnih zločinaca i ulična parada praćena shizofrenim besjedama, im svakako neće donijeti bilo kakav napredak, već upravo suprotno!