Erdoganova AK partija ulaže prigovor na rezultate izbora u Ankari

Kandidat turske vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u Ankari izjavio je danas da su postojale veoma "jasne nepravilnosti" na stotinama kutija sa izbornim listićima, nakon što je njihov opozicioni rival osigurao pobjedu na lokalnim izborima u tom gradu.

Mehmet Ozhaseki, kandidat AKP-a, naglasio je da je razlog zašto je njegova partija uložila prigovor na izborne rezultate u Ankari održanje pravde, a ne mentalitet "mi moramo pobijediti", prenosi Tanjug.

Prema nezvaničnim rezultatima koje su objavili u državni turski mediji, kandidat opozicione, sekularne Republikanske narodne partije Mansur Јavas novi je gradonačelnik glavnog grada Turske.

Recep Tayyip Erdogan i koalicija predvođena njegovom AK partijom zadobili su snažan udarac izgubivši političku kontrolu nad glavnim gradom Turske Ankarom, a čini se da će u tijesnoj utrci izgubiti primat i u Istanbulu.

Naime, nakon 99,8 posto prebrojanih glasova Binali Yildirim iz AK partije gubi od protukandidata Ekrema Imamoglua iz lijevo orijentirane Republikanske narodne stranke sa samo 0,3 posto razlike, piše klix.ba.

Interesantno je da je Yildirimu trenutno povjereno 48,5 posto glasova birača iz Istanbula, dok Imamoglu ima 48,8 posto. Tačnije, kandidat AK partije trenutno je osvojio 4.142.134 glasova, dok kemalista Imamoglu ima 4.164.613 glasova.

S obzirom na to da trenutna razlika između ova dva kandidata iznosi nešto više od 20.000 glasova, još uvijek se sa sigurnošću ne može reći ko će pobijediti u epskoj političkoj bici za Istanbul.