Akademik Duraković: Nastoje ostvariti ratne ciljeve od 1992., dio BiH pribaviti Srbiji, a dio Hrvatskoj

a

Gost posljednjeg ovosedmičnog izdanja Rezimea na Federalnoj televiziji bio je akademik Esad Duraković.

Kaže da je država pred ambisom, ali da se nada da ćemo se zaustaviti.

“Ukoliko se to ne dogodi, onda zna se šta biva. Kad se survava neko ili neštoniz ambis onda je to katastrofično. Ovih dana imamo intenzivne aktivnosti i međunarodne zajednice i domaćih političkih subjekata i nadam se da će to donijeti neke pozitivne rezultate. Ako ne donese onda ostaje ono rješenje ambisa. Ono nšto me zabrinjava jeste činjenica da međunarodni subjekti koji su naročito aktivni ovih dana nemaju adekvatan odgovor. Ili ne shvaćaju o čemu se tačno radi ili se ne snalaze, ne reagiraju blagovremeno i pravovremeno. Stvar je već došla gotovo do usijanja.”

Ističe da su državu pred ambis doveli domaći političari, konkretno Dodik koji je blokirao najvažnije institucije države.

“Moramo stalno ukazivati na činjenicu da je i Dodika, a prema tome i državu pred ambis, dovela međunarodna zajednica. Međunarodna zajednica je konstruirala ovakvu strukturu u BiH i prema tome ona je kumovala i postanku i akcijama ovih domaćih političara. Tu je odgovornost međunarodne zajednice. Ali je činjenica, izvan svake sumnje, da ovi domaći političari ne žele napredak, ne žele promjenu. Oni samo foliraju pred javnošću i pred biračima neke međusobne konfrontacije, zaštite nacionalnih interesa, itd., ali zapravo oni rade jedni u korist drugih. Njima odgovara ovaj politički mrak u kojem oni profitiraju.”

O Deklaraciji koju je SNSD jučer usvojio kaže da su oni otišli vrlo daleko već u stvaranju suverenosti entiteta, pribavljanju državnih atributa.

“Oni su u stanju da blokiraju najvažnije institucije države. Oni dakle stvaraju već državu i ne bi bilo iznenađujuće da oni prave i sljedeći korak po korak ka tome cilju. Zato što mi u BiH imamo stanje zamrznutog rata. Nisu ostvareni ratni ciljevi od ‘92. godine i sad se nastoje ostvariti drugim sredstvima, a to je da se pribavi teritorij BiH dijelom Srbiji, a dijelom Hrvatskoj. Dakle, ne može se očekivati prestanak te aktivnosti jer ti establišmenti idu već uveliko u tom smjeru i problem je što ne dolazi odgovarajuća reakcija onih koji bi morali da reagiraju, a to je visoki predstavnik, OHR, Evropska zajednica, Amerika, itd.”

Nisam siguran da je opozicija u RS-u iskrena

Duraković navodi da se eventualnim otcjepljenjem izlazi iz okvira Dejtona i onda se sve postavlja naopačke.

“Onda se sve mora revidirati, preispitati itd. Postoji ta opasnost. Međutim, iskren da budem, ja nisam siguran da je opozicija u RS-u iskrena u tome. Ja mislim da su oni pustili Dodika, koji ide bahato politički i diplomatski, osilno, pa i primitivno, a oni iz prikrajka gledaju šta će se desiti.”