Akar: U osam mjeseci na sjeveru Iraka neutralisano 654 terorista

U posljednjih osam mjeseci, u akcijama na sjeveru Iraka neustralisana su 654 terorista, potvrdio je ministar odbrane Turske Hulusi Akar.

Turska je 27. maja u borbi protiv terorističke organizacije PKK na sjeveru Iraka, pokrenula operaciju "Kandža I", a 13. jula operaciju "Kandža II". Turske sigurnosne snage pokrenule su sinoć i operaciju "Kandža 3" u regiji Sinat-Haftanin na sjeveru Iraka.

"Operacija se sprovodi s ciljem osiguranja sigurnosti granica i uništavanja terorista, pećina i skloništa u regiji Sinat-Haftanin", navedeno je iz Ministarstva.

Akara je kazao da su u operaciji "Kandža I" neutralisana 64 , a "Kandža II" 16 terorista.

"Zajednički centar za zajedničke operacije počeo je raditi u punom kapacitetu. Pokrenute su aktivnosti na terenu. Prvi zajednički let helikopterom odvija se danas. Osim toga, počelo je uništavanje terorističkih položaja", rekao je Akar.

Ministar odbrane Turske podsjetio je da je 21. augusta razgovarao telefonom s američkim ministrom odbrane Markom Esperom. Akar je tokom razgovora ponovio odranije poznati stav njegove zemlje u vezi sa sigurnom zonom na istočnoj obali Eufrata u Siriji.

Naglasio je kako je vrlo važno da pomenuta sigurna zona bude formirana bez gubljenja vremena i u predviđenom roku. Akar i Esper su se složili da prva etapa formiranja sigurne zone počne tog istog dana.

Podsjetio je i da su jučer telefonom razgovarali predsjednik Republike Turske i Rusije Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin. Razgovarali su o bilateralnim odnosima te dešavanjima u Siriji i Libiji.

Erdogan je rekao da su kršenje primirja i napadi snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u Idlibu doveli do velike humanitarne krize. Smatra da je na ovaj način nanesena šteta naporima da se iznađe rješenje za Siriju, prenosi Anadolu Agency.

"Operacije koje provodi režim, suprotno postojećim sporazumima i sporazumima s Rusijom, nanose veliku štetu civilima i nevinim ljudima. Ono što se događa svakodnevno pretvara se u veliku humanitarnu dramu. Režim svojim napadima krši granice zone deeskalacije Idlib. Unatoč svim upozorenjima vlasti Ruske Federacije na svim razinama, režim nastavlja s radom", pojasnio je Akar.