Akcija “Moja kosa, tvoja kosa” za djecu oboljelu od raka: Do sada izrađeno 38 perika

Jedan od najhumanijih projekata u BiH.

U Sarajevu je u toku humanitarna akcija ”Moja kosa, tvoja kosa” u organizaciji Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka". U sklopu ovog projekta članovi Udruženja izrađuju perike i daju ih na besplatno korištenje djeci koja su privremeno ili trajno pretrpjela gubitak kose. 

Projekt “Moja kosa, tvoja kosa” jedan je od najhumanijih projekata u BiH, ali i šire. Veliku podršku ovom projektu pružaju dobrovoljni donatori kose, koji ga čine još humanijim i većim. 

- Ni mi nismo očekivali ovakve rezultate, da vidimo takve osmijehe na licima naše djece, posebno roditelja. Koliko god djeca bila zabrinuta, meni se čini da su roditelji još više. Imaju veću brigu i njima ovaj projekt veoma mnogo znači. Do sada smo izradili 38 perika u našoj radionici. Od toga smo sakupili 3.600 donirane kose, odnosno donatora. Od toga sigurno 80 posto čine djevojčice do 12 godina koje su donirale kosu. To je ohrabrujuće i ponosni smo na tu činjenicu - pojasnio je direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" Fikret Kubat.

Kako je kazao, u njihovoj radionici rade čak i mladi koji su završili liječenje.

Inače, ambasador Udruženja je Amra Silajdžić-Džeko, koja je svojim primjerom, odnosno donacijom kose, još ranije podstaknula druge na donaciju.