Akcija Stop švercu: Smanjeno crno tržište duhana u BiH

duhan

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine oduzela je robu vrijednu 5,2 miliona maraka u sklopu akcije Stop švercu

Broj izdatih akciznih markica kojima se obilježava svaka paklica cigareta u BiH povećan je za čak 32 odsto u osam mjeseci ove godine, a rezultat se pripisuje kampanji Uprave za indirektno oporezivanje BiH Stop švercu. U ovom periodu izdat je 171 milion KM akciznih markica.

Prihodi od indirektnih poreza u osam mjeseci 2022. godine iznosili su 6,44 milijarde KM i veći su za 1,73 milijarde KM ili 20 odsto u odnosu na isti period 2021, kada su iznosili 5,4 milijarde KM.

PRIJAVE GRAĐANA

Nakon što je UIO u osam mjeseci 2022. privredi vratio 1,4 milijarde KM po osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i distrikt Brčko, iznosili su 5,7 milijardi KM i veći su za 665 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2021. godine.

- Samo u avgustu 2022. prikupljeno je 906 miliona KM indirektnih poreza, što je za 138 miliona KM više u odnosu na avgust 2021. godine. Za finansiranje državnih institucija u periodu od januara do avgusta raspoređen je iznos od 574 miliona KM. Ostatak prikupljenih prihoda od indirektnih poreza završio je kod entiteta i Brčko distrikta. Tako je Federacija BiH sa jedinstvenog računa dobila 2,8 milijardi, Republika Srpska 1,5, a Brčko distrikt 155 miliona KM, kazali su u UIOBiH.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH ove godine očekuju rekordan prihod od akciza na cigarete - oko milijardu konvertibilnih maraka. U toku kampanje Stop švercu Uprava za indirektno oporezivanje je pozivala građane da prijave svaki nezakoniti oblik trgovine i nelegalnu prodaju cigareta i duvana u BiH.

Do juče je UIO primio 227 “kvalitetnih poziva”, kao i 87 Viber poruka. Na osnovu tih prijava obavljene su pripreme i provedene aktivnosti na terenu koje su rezultirale oduzetom robom u ukupnom iznosu od 5,2 miliona KM, od čega se samo na duvan i duvanske prerađevine odnosi milion maraka.

- Ovu kampanju počeli smo 28. maja i sve naše građane u BiH zamolili smo da nam dostave kvalitetne informacije o nelegalnoj i nezakonitoj prodaji duhana i duhanskih prerađevina. Svaka nelegalna prodaja cigareta je prodaja cigareta koje nisu obilježene akciznim markicama ili koje su obilježene akciznim markicama neke susjedne države, rekao je portparol UIOBiH Ratko Kovačević.

PRIZNANJA NOVINARIMA

Juče je organizovana i dodjela priznanja novinarima koji su pobijedili na konkursu za najbolji novinski članak ili televizijski prilog koji se tematski bavi problemima crnog tržišta duvanskih proizvoda u BiH. Konkurs su organizovali Udruženje ekonomista RS SWOT i Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Prvu nagradu od 1.500 KM osvojila je Milijana Latinović, novinar Glasa Srpske. Drugu nagradu od 1.000 KM osvojila je Tijana Grujić, novinar portala Srpskainfo i EuroBlica, a treću nagradu od 500 KM osvojio je Predrag Sredić, novinar Nova BH TV.